Ny vindmøllepark skal placeres i Nordsøen 20 kilometer fra land
Foto: Nikolai Linares, Ritzau Scanpix

Ny vindmøllepark skal placeres i Nordsøen 20 kilometer fra land

Rekordstor havvindmøllepark skal være klar senest i 2027.
1. MAR 2019 7.23

En ny havvindmøllepark, der bliver Danmarks største, skal senest i 2027 levere 800 megawatt strøm svarende til 800.000 husstandes forbrug. Det har Folketingets parter indgået aftale om torsdag eftermiddag.

Vindmølleparken får navnet Thor og skal ligge 20 kilometer ude i Nordsøen ud for Nissum Fjord nordvest for Ringkøbing. Allerede i år skal parken sendes i udbud.

- Den kommende havvindpark bliver vores klart største, og den vil levere et stort bidrag til lokal vækst og den grønne omstilling, siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V). 

Vindmølleparken er et resultat af en energiaftale, der blev indgået sidste sommer. Her blev samtlige partier i Folketinget enige om at sætte gang i opførelsen af tre store havvindmølleparker de kommende ti år, og Thor bliver altså den første af disse tre.

Op til forhandlingerne har ministeren været på rundtur i landet for at tale med de vestjyske kommuner, der bliver berørt af havvindparken. Og ministeren oplevede stor lokalopbakning.

- Jeg er glad for, at vi både på Christiansborg og ude i kommunerne støtter op om havvind. Vi har holdt kommunernes ønsker op mod vores forpligtigelse til at gøre den grønne omstilling så billig som mulig, og jeg synes, placeringen i Nordsøen rammer en god balance, siger han.

Med placeringen 20 kilometer ude i havet vil man fra land kun kunne skimte møllerne i horisonten, forklarer ministeren, som ikke venter modstand fra lokalbefolkningen. 

Placeringen i Nordsøen blev foretrukket frem for Østersøen ved Kriegers Flak, hvor energiselskabet Vattenfall er i gang med at opføre en 600 megawatt stor havvindpark. Den var også et godt bud, mener Lars Christian Lilleholt.

- Der kommer jo to havvindmølleparker mere, og der kan Kriegers Flak komme op igen, siger han.

Ifølge aftalen fra sidste år udbydes de tre vindmølleprojekter med hver to års mellemrum.

Ritzau

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt