Skolevalg 2019: Eleverne vil kæmpe for kortere skoledage
Foto: Skolevalg2019

Skolevalg 2019: Eleverne vil kæmpe for kortere skoledage

Stod det til landets skoleelever var kortere skoledage og hårdere straffe for vold og overgreb øverst på listen over mærkesager ved det kommende Folketingsvalg.
21. JAN 2019 15.44
TEMA: FV19

FOLKETINGET: Den 31. januar skal 80.000 skoleelever til Skolevalg 2019 sætte deres kryds der, hvor de ville gøre det, hvis de kunne stemme til et ægte folketingsvalg. Derfor har de nu også valgt de, ifølge dem, vigtigste mærkesager.

På top tre ligger kortere skoledage, hårdere straffe for vold og overgreb samt højere afgifter på cigaretter. Det oplyser Folketinget, efter flere end 80.000 unge fra godt 850 skoler har valgt, hvad de ville kæmpe for i valgkampen.

De unge har valgt mellem 24 forskellige mærkesager, og ifølge en professor afspejler valgene, at de unge er mest optaget af de ting, som påvirker deres hverdag.

- Unge i dag er udmærket i stand til at sætte deres egen politiske dagsorden. Det vidner dette års valg af mærkesager om, siger Johannes Andersen, lektor emeritus og samfundsforsker ved Institut for Statskundskab, Aalborg Universitet.

- Dermed tager de unge, der nu skal til at stemme ved Skolevalg 2019, de første vigtige skridt ind i demokratiets verden. De lærer, at der er sammenhæng mellem deres hverdag og de demokratiske procedurer og værdier. En oplevelse, der er specielt vigtig i en tid, hvor demokratiske idealer og den politiske interesse hos unge er på tilbagegang. Skolevalget åbner for politisk engagement, også med et konkret udgangspunkt i det nære. Det er vigtigt, siger han.

Således bliver ellers varme landspolitiske emner omkring miljøet som mere økologi og udfasning af benzin- og dieseldrevne biler ikke prioriteret højt blandt de unge.

De unge stemmer den 31. januar, når der for tredje gang er skolevalg. De tidligere skolevalg har blandt andet vist, at eleverne efterfølgende føler sig bedre klædt på til at deltage i en politisk debat, og de tilhørende undervisningsforløb har givet dem bedre forståelse af politiske diskussioner.

- At få unge til at interessere sig for politik og sætte et kryds på stemmesedlen, kommer ikke af sig selv. Demokrati er noget, man skal man opflaskes med. Skolevalg bringer politik i øjenhøjde med de unge og giver dem blod på tanden til at diskutere og tage stilling. Mange af tidens spørgsmål rækker langt frem i tid. Derfor er det vigtigt, at også de unge er med til at bestemme samfundsudviklingen, siger Folketingets formand Pia Kjærsgaard (DF).

 

Skolevalg 2019 arrangeres af Folketinget, Undervisningsministeriet og Dansk Ungdoms Fællesråd. Når valgstederne lukker, tælles stemmerne op, på de enkelte skoler, og resultaterne sendes til Skolevalgsekretariatet og offentliggøres samme aften på Folketingets tv-kanal.

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt