100 Venstrefolk har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed
Undersøgelsen blev sat i gang efter beretninger fra især unge kvinder om, hvordan de blev udsat for uønsket seksuel opmærksomhed, blandt andet på Venstres landsmøder.
Foto: Bo Amstrup, Ritzau Scanpix (arkiv)

100 Venstrefolk har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed

Færre end frygtet, siger VU-formand, mens partisekretær bebuder nye retningslinjer at styre efter.

En undersøgelse af kulturen i Venstre konkluderer, at 100 medlemmer af partiet har oplevet uønsket seksuel opmærksomhed. Det spænder ifølge partiet fra jokes til upassende tale af seksuel karakter til alvorligere sager, oplyser partiet ifølge flere medier i en pressemeddelelse.

- Undersøgelsen viser desværre, at vi over årene har haft en til to sager af grov karakter. Det er jeg selvsagt uendelig trist over, og jeg kan kun opfordre dem, som måtte have oplevet noget, som de i den grad skulle have været foruden, til at benytte sig af vores hotline, så vi kan få taget hånd om deres sag, siger Venstres partisekretær, Christian Hüttemeier.

- Næste skridt bliver at se på, hvordan vi kan skabe nogle retningslinjer eller et kodeks, som vores frivillige kan styre efter – sådan vi på den måde sikrer, at vi bevarer fokus på den her dagsorden, fortsætter han.

Brug for handling

Flere unge venstremedlemmer har været med til at protestere mod sexisme i dansk politik, blandt andet da 322 kvinder i efteråret 2020 i fællesskab berettede om, hvad de havde været udsat for i forskellige partier, og da en række kvinder berettede om sexisme i ungdomspolitik i 2021 i en TV2-dokumentar.

En af dem var Camilla Søe, som håber, at undersøgelsen vil føre til handling. 

- Det er klart, at der ligger en ledelsesmæssig opgave i dels at sikre en tryg kultur fremover og dels at finde ud af, om der sker krænkelser af seriel karakter – altså, om der render folk rundt i partiet, som systematisk overskrider spillereglerne. Sådan skal det naturligvis ikke være, siger hun til B.T og peger på, at det især er vigtigt op til et folketingsvalg, hvor mane frivillige stifter bekendtskab med partiet for første gang.

Frygtede værre tal

Formanden for Venstres Ungdom, Maria Ladegaard, siger til samme avis, at hun havde frygtet nogle langt værre tal.

Det samme havde Cille Hald Egholm, som sidder i Københavns Borgerrepræsentation for Venstre. Hun understreger dog over for DR, at partiet stadig ikke er i mål. 

- Kulturforandring tager tid, og krænkende adfærd har domineret i lang tid. Men der er kommet mere fokus på det, og siden jeg begyndte som aktiv i politik i 2019, kan jeg mærke, at kulturen har forandret sig, siger hun.

Undersøgelsen er lavet af konsulenthuset Human House. I alt er 3.966 aktive medlemmer i partiet blevet spurgt, og af dem har 1.427 svaret.

ak