Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

10 år med dknyt!

Søndag den 11-9 bliver dknyt ti år. Det har været ti udfordrende, spændende og fantastiske år. Læs et lille stykke mediehistorie her
11. SEP 2011 0.01

Af Claus G. Theilgaard

- Hvis en netavis som dknyt, der alene udkommer på Internet og ikke har en stor pengetank i ryggen, kan overleve perioden 11. september 2001 til 11. september 2002, kan det klare hvad som helst?

Citatet er hentet fra dknyt's et års fødselsdag. Det var en af det stadig unge medies trofaste læsere, der ringede og gratulerede med dagen.
Og sandt var det. Den lille nyhedstjeneste for kommunale og offentlige beslutningstagere fik en meget hård medfart ved fødslen den 11-9-2001. Dagen, der siden gik over i historien, som 9-11.

Terror og krig
Den dag, dknyt kom til verden, forsvandt fokus fra dansk politik og i særdeleshed den kommunale verden: Terror, og krige gjorde meget vanskeligt at markedsføre den specialiserede nyhedstjeneste. Hertil kom, at der blev udskrevet folketingsvalg oven i kommunalvalget 2001. Det var synd for lokalpolitikerne, demokratiet og for dknyt.

Efter valget kom kommunernes økonomi under pres. Skattestop og ekstraordinære sparerunder vanskeliggjorde salgsarbejdet, der yderligere blev generet af, at KL's blad, Danske Kommuner, der hidtil har haft en monopollignende stilling på området, brød alle aftaler og nægtede at bringe dknyt's annoncer.

Vi var ikke sikre på, at dknyt ville blive to år.

Journalistik
Men som bekendt, er der altid plads på markedet til et godt produkt. Og det var dknyt. De journalistiske ambitioner var høje af flere grunde.

1. Hvorfor satse en masse tid og penge på internetavis, hvis det ikke er for at kunne lave noget god journalistik?

2. dknyt er verdens første fritstående netmedie, der var lagt an på betalende abonnenter. Det stiller særligt høje krav til redaktionen. Den skal både være hurtig, grundig og præcis. Det var og er afgørende. Dengang og nu mødes dknyt's journalister med kontant afregning fra læserne, hvis tingene ikke er i orden. Heldigvis kan et onlinemedie, redigeres løbende, hvis en 'fisk skulle hoppe af panden'.

I dknyt's helt unge dage fik vi en henvendelse fra en begejstret læser.
- Vi vil gerne tegne et abonnement for at støtte jer!
Det var jo pænt af kunden.

- Men svaret kom prompte. I skal ikke tegne abonnement på dknyt for at støtte os. I skal tegne abonnement på dknyt, fordi det er en avis, I kan bruge og er glade for. Kunden tegnede abonnementet.

Men vi har det stadig sådan, at vi ikke vil have abonnenter, der 'bare' vil støtte os. Om ikke andet fordi der i den 'støtte' kan ligge en eller anden forventning om, at dknyt har en gæld, der senere skal betales tilbage. Det kan kollidere med den journalistiske integritet, der er altafgørende, når man er leverandør af nyheder til offentlige beslutningstagere.

60.000 artikler
Produktionen til dknyt - efter ti år - er ganske overvældende. Næsten 60.000 artikler er det blevet til. Hertil kommer mere end 5.000 debatindlæg. dknyt har på 10 år opnået en markedsandel på det kommunale område på godt 80 pct. Ansatte i langt de fleste kommuner har dermed passwordfri adgang til indhold på dknyt. Næsten 14.000 holder sig orienteret ved at abonnere på dknyt's nyhedsbreve, der udkommer to til tre gange dagligt. Det store læsertal har gjort dknyt interessant for annoncørerne, der via både job og kommercielle annoncer i dag udgør en pæn del af dknyt's omsætning.

Alle abonnenter og annoncører er med til at konsolidere og udvikle dknyt. De er samtidig med til at opretholde en uafhængig presse - også på internettet. Derfor takker vi læserne og ser frem til mange  fødselsdage. Og nu sammen med dknyt's langt ældre kollega, avisen Kommunen, som dknyt ApS har overtaget. Værdien af to redaktioner, der støtter hinanden, kan ses på historierne. De bliver bedre.

Og så må vi beklage, at vi fester netop på 9-11. Men vi vidste altså ikke, hvor forfærdelig den 11. september blev.