Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
DK Debat

Du skal være logget ind for at kunne deltage i debatten

 • Grøn omstilling, affaldssortering og klimatilpasning er begreber, der i høj grad er blevet hverdagskost for midtjyderne, og det er godt. For vi skal omstille os. Vi skal tænke i genanvendelse, vi skal beskytte vores region mod de store mængder nedbør, som følger klimaforandringerne, og vi skal kort og godt udlede mindre CO2.

  Den udfordring er fælles, og den skal løses i fællesskab. Derfor er det en fantastisk nyhed, at 10 midtjyske kommuner netop - sammen med 36 øvrige danske kommuner – er blevet en del af partnerskabet "DK2020 – Klimaplaner for hele Danmark", som regionerne sammen med KL og Realdania står bag. Lemvig, Randers, Aarhus og Samsø – er allerede en del af projektet som "pilot-kommuner", og dermed tør vi godt både sige, og være stolte af, at kommunerne i Region Midtjylland er flot repræsenteret i klimakampen.

  Målet med DK2020 er at sætte turbo på arbejdet med klimaplaner. Planerne skal sikre netto-nuludledning af CO2 i 2050 og robusthed over for klimaforandringerne. Det arbejde er allerede højt prioriteret i alle de 19 midtjyske kommuner, og det har også været et vigtigt fokus for os i regionsrådet gennem flere år. Med DK2020 sætter vi fart på processen. Og lige så vigtigt: Vi sætter fart på at skabe løsninger sammen og på tværs.

  Ud over økonomisk at bidrage til DK2020 har regionen ansat klimakoordinatorer, der kan understøtte og bistå det lokale arbejde med at nedbringe CO2. Klimaforandringerne kræver handling lokalt, men de kræver også overblik på tværs. Vi skal ikke opfinde den dybe tallerken mere end én gang, og investeringerne skal hænge sammen med de reelle behov. Her har regionen noget at byde på.

  Region Midtjylland leverer årlige energiregnskaber, der skaber grundlaget for at handle på klimamålsætninger, ligesom regionen er med til at skabe grundlag for stærke partnerskaber. Fx Coast to Coast Climate Challenge, hvor kommuner, vidensinstitutioner og virksomheder (32 partnere i alt) udvikler løsninger, der sikrer mod klimaforandringerne. Eller REFER, hvor midtjyske forsyningsselskaber får støtte til investeringer (for i alt 543 mio. kr.) i grøn teknologi.

  Med DK2020 har kommuner og regioner sammen lagt grunden for et stærkt partnerskab, der bygger videre på de eksisterende. Det er et vigtigt grønt skridt. Både for Midtjylland og for hele Danmark, og vi ser frem til samarbejdet.

  Regionsrådsformand, Anders Kühnau (S) og formand for Udvalg for Regional Udvikling Jørgen Nørby (V)