
VORDINGBORG: Fleksboligordningen, der giver mulighed for at købe et hus uden krav om helårsbeboelse, burde være en undtagelsesbestemmelse. Det mener den nye formand for klima- og teknikudvalget i Vordingborg Kommune.
- Den er et krisetegn for en købstad, og en regulering, som ikke bør ikke opretholdes i et velfungerende boligmarked, siger formand Anders J. Andersen (S) til DK Nyt og henviser til, at der i Vordingborg by er decideret boligmangel.
Tirsdag skulle økonomiudvalget have taget stilling til, om kommunens fleksboligordning skulle stoppes i et år, men udvalget valgte at sende sagen tilbage til fornyet behandling i klima- og teknikudvalget med opfordring til, at "relevante aktører og interesserede borgere m.fl. inddrages i processen".
Beslutningsgrundlaget var ikke godt nok.
- Det gik lidt for hurtigt, tror jeg, siger Anders J. Andersen, der ikke var formand, men menigt medlem af teknikudvalget, da indstillingen til økonomiudvalget i sin tid blev vedtaget.
Rettidig omhu
Han er enig i, at sagen bør undersøges nærmere, og at lokalfora og ejendomsmæglere skal inddrages, men mener grundlæggende, at anbefalingen er udtryk for rettidig omhu.
- Hvis man ikke skal prøve at gøre det nu i et ophedet boligmarked, hvornår pokker skulle man så gøre det, spørger han.
Men han er samtidig åben for en kompromisløsning, hvor fritidshuskøbere ikke blokerer for tilflyttere, hvis en sådan kan udtænkes.
- Man kunne forestille sig, at man differentierer på boligtypen. Der er forskel på to 65-årige, der gerne vil have et fritidshus i en købstad, og en børnefamilie med fire børn, der gerne vil bosætte sig, siger Anders J. Andersen.
- Vi vil gerne have børn og få fyldt vores skoler, men kan vi varetage begge interesser samtidig? Det kunne man måske drøfte med ejendomsmæglerne, siger han.
"Ikke en trussel"
I 2014 besluttede kommunalbestyrelsen at udvide fleksboligordningen til hele kommunen fremfor kun landområderne, som den hidtil havde omfattet. På landet følger fleksboligtilladelserne huset, mens de i købstæderne er personlige. På den måde kan tilladelserne bortfalde ved ejerskifte og dermed rulles tilbage, hvis ordningen får indflydelse på udviklingen i byernes helårsbeboelse.
Med undtagelse af en mindre stigning sidste år er udviklingen i fleksboligtilladelser imidlertid stabil, vurderer forvaltningen i sagsfremstillingen. Af kommunens tre købstæder, Stege, Præstø og Vordingborg, er det i Stege, der gives flest tilladelser, og som på længere sigt kan udvikle sig til en ferieby.
Men stigningen på 10-12 fleksboliger pr. år "vurderes ikke at være en trussel i forhold til byens udvikling som en attraktiv by for helårsbeboelse," lyder det fra forvaltningen.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.