NORDDJURS: Selvom der er klare regler for, hvornår og hvor ofte minibusser skal synes, er fem skolebusser i Norddjurs Kommune ikke blevet sendt i synshal og godkendt til tiden. Synsfristerne er blevet overskredet med flere uger, skriver TV2 Østjylland, der også kan afsløre, at børn i mindst ét tilfælde er blevet kørt i en bus, der efter cirka en måneds overskridelse af synsfristen endte med at blive sendt til omsyn på grund af udfordringer med bremserne.
- Det er problematisk, at børnenes sikkerhed ikke har været en førsteprioritet, og at loven ikke er blevet overholdt, simpelthen, siger Regitze Spenner Ishøy, næstformand i organisationen Skole og Forældre, som varetager samarbejdet mellem forældre og skoler.
De fem minibusser fra Norddjurs Kommune kører blandt andet specialskolebørn til og fra Djurslandsskolen. En skole, hvor alle børnene modtager et individuelt tilrettelagt skole - og fritidstilbud. Ingen af de forældre, TV2 Østjylland har talt med, har haft lyst til at stille op til interview.
Kørt 20.000 i usynet bus
I synsrapporterne for de fem busser fremgår det, at de alle skulle have været synet i januar 2023. Men fristen for alle fem busser blev alligevel overskredet med mellem 15 og 47 dage, viser rapporterne. Alene det er, ifølge Færdselsstyrelsen, en lovovertrædelse.
- En synsfrist er overskredet, så snart fristen (synsfrist) i indkaldelsen er passeret, og man har dermed overtrådt lovgivningen, skriver Færdselsstyrelsen i et svar til TV2 Østjylland.
Men det stopper ikke her. For udtræk fra blandt andet kommunens brændstofregnskab, som TV2 Østjylland har fået aktindsigt i, peger på, at busserne samlet har kørt cirka 20.000 kilometer omkring den periode, hvor de endnu havde til gode at gennemføre et lovpligtigt syn.
Det er ikke muligt at fastlægge det helt præcise antal kilometer, eller om der til enhver tid har siddet børn i busserne. Dog oplyser Norddjurs Kommune i en mail til TV2 Østjylland, at busserne kun bliver brugt til det formål. Og fra Skole og Forældre er meldingen klar.
- Kommunen har noget arbejde i forhold til at genvinde den tillid, som forældrene skal have. Vi forældre vil gerne vores børn det bedste, og det forventer vi også, at dem som tager sig af vores børn vil, siger næstformand Regitze Spenner Ishøy til TV2 Østjylland.
De manglende syn af minibusserne bliver, viser dokumenterne, for alvor en udfordring for kommunen, da to ud af de fem busser senere dumper syn og skal til det, som hedder omsyn. Den bus ene dumper som nævnt på grund af bremseudfordringer. Konkret fordi bremseevnen på det ene hjul var reduceret med minimum 70 procent i forhold til det andet hjul.
Hos bilisternes interesseorganisation, FDM, giver oplysninger om manglende syn dybe panderynker. Store køretøjer, som ikke er synet efter loven, udgør generelt en sikkerhedsrisiko, mener organisationen.
- Det er vigtigt, at køretøjer er i en sikkerhedsmæssig forsvarlig stand, ellers bliver resultatet, at vi får flere ulykker og flere der kommer alvorlig til skade eller bliver dræbt, siger chefkonsulent i FDM, Dennis Lange, til TV2 Østjylland.
Indrømmer dumpet syn
I en ugemail til personalet på Djurslandsskolen, som TV2 Østjylland har set, indrømmer skoleleder Kasper Bak Sørensen, der til daglig også er leder for busdriften ved skolen, at det pågældende køretøj har kørt med skolebørn, samme dag bussen dumpede syn. Han skriver videre, at skolebussen også blev taget ud af drift samme dag, som den dumpede syn.
Synsrapporterne og notaterne fra Norddjurs Kommune peger dog på, at minibussen har kørt mindst 1.000 kilometer, fra den dumpede syn, og til den blev godkendt igen. Dertil kommer, at synsfristen i den konkrete bus' tilfælde allerede var overskredet med cirka en måned, viser dokumenterne.
TV2 Østjylland har anmodet Kasper Bak Sørensen om et interview. Han henviser til Norddjurs Kommunes kommunikationsafdeling. Hos Norddjurs Kommune, som har busserne, erkender man, at der er sket fejl.
- Vi har ikke fået reageret i tide og fået kørt vores busser til syn. Det er helt sikkert beklageligt, fordi sikkerheden selvfølgelig er allerhøjeste prioritet hos os, siger chef for skole- og dagtilbudsområdet Anna Bang Sinnbeck, til TV2 Østjylland.
Det får dog ingen yderligere konsekvenser, at skolebørn er blevet transporteret rundt i busser, hvor sikkerheden angiveligt ikke var i orden. Dog vil der, oplyser hun, blive justeret på proceduerer. Tunge køretøjer bliver normalt indkaldt til syn 13 uger før synsfristen. Fire uger efter fristen sendes en påmindelse. Det sker igen efter ni uger. Herefter risikerer man bødeforlæg og nummerpladeinddragelse.
hss
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.