Tvist mellem Hovedstaden og København rammer sårbare patienter

En politisk diskussion om hjemmeassisteret parenteral ernæring holder lige nu en sårbar gruppe patienter som gidsler.
13. SEP 2021 11.24

KØBENHAVN / HOVEDSTADEN: En tvist mellem kommune og region får nu patientforeningen HPN til at tænde advarselslamperne. Det gør de, fordi de frygter for deres medlemmers livskvalitet. Det skriver TV2 Lorry.

Siden 2017 har Københavns Kommune og Rigshospitalet haft en samarbejdsaftale om at varetage parenteral ernæring af korttarmspatienter i hjemmet. En behandling, hvor patienter får ernæring direkte i en blodåre udenom tarmen. Men det er slut nu.

- Problemet er, at der er en tvist imellem Københavns Kommune og regionen (Hovedstaden, red.) om, hvem der skal betale for denne her avancerede hjemmepleje, forklarer Marianne Riis, der er formand for HPN-foreningen, som er landsforeningen for Hjemmeparenteral Ernæring, til TV2 Lorry.

Kan ikke vente på Sundhedsministeriets afgørelse

Sagen er indgivet til Sundhedsministeriet, der skal tage stilling til disputten, men allerede nu har kommunen taget en beslutning om at stoppe samarbejdet med Rigshospitalet.

Det fremgår således i et notat fra Københavns sundheds- og omsorgsforvaltning, at samarbejdet afsluttes per 25. september. Dermed trækker kommunen altså stikket, inden Sundhedsministeriet kan nå at komme med en afgørelse.

"Et enigt KKR Hovedstaden bakker op om en opsigelse af aftalen mellem Københavns Kommune og Rigshospitalet, og alle 29 kommuner er blevet opfordret til at afvise alle nye henvisninger af korttarmspatienter, så længe der er politisk uenighed om, hvem der skal finansiere opgaven," fremgår det af notatet.

Den beslutning får voldsomme konsekvenser for de omkring 12 borgere, der i dag er under behandlingen, vurderer Marianne Riis.

- Nu skal de forholde sig til både en privat sygeplejerske, der tager sig af den parenterale ernæring og en kommunal hjemmepleje til stomipleje og andet hjælp i hjemmet. Inden opsigelsen fra Københavns Kommune tog den kommunale hjemmepleje sig af hele plejen omkring borgeren. Nu får de flere fremmede mennesker på besøg i deres hjem, og det er en klar forringelse af deres livskvalitet, siger hun.

Patienter får flere mennesker rendende

Helt konkret betyder det for patienterne, at hvor det før i tiden var én sygeplejerske ad gangen, der kom og hjalp med diverse ting, så skal de nu vænne sig til et større rend af mennesker i deres hjem.

Rigshospitalet er nødsaget til at hyre et privat sundhedsplejeteam til alene at stå for den parenterale ernæring. Eftersom korttarmspatienter har behov for langvarig og ofte livsvarig behandling, så er det mange mennesker, der hver dag kommer hjem forbi dem.

Marianne Riis efterspørger et patientperspektiv fra kommunen og noterer sig samtidig, at den har rettet henvendelse til alle de 29 andre kommuner i regionen og opfordret dem til at afvise alle nye henvisninger af korttarmspatienter.

- I resten af kommunerne i Region Hovedstaden vil man nu ikke hjemtage nye patienter. Det er cirka 1-2 patienter om ugen, og alt efter konfliktens varighed vil det blive flere og flere patienter, der ikke kan få hjælp i hjemmet. Jeg frygter, at det her kommer til at stå på i lang tid, og at der er nogle mennesker, der kommer til at leve et mere sårbart liv, end de burde, siger hun.

Marianne Riis understreger, at HPN-foreningen i princippet ikke har nogen mening om, hvorvidt finansieringen af hjemmeassisteret parenteral ernæring er et kommunalt eller regionalt anliggende. Den afgørelse ligger nu hos Sundhedsministeriet.

 

FAKTA: Hvem får hjemmeparenteral ernæring?
Korttarmspatienter har pga. sygdom fået fjernet en større eller mindre del af deres tynd-/tyktarm eller har af andre årsager et svigt af tarmens funktion. De kan derfor ikke optage væske og næring på vanlig vis via mave-tarm-kanalen og har som følge heraf ofte et livsvarigt behov for parenteral ernæring.

sfe