Trods fremgang fravælger mange fortsat HPV-vaccine til deres børn

København by har i øjeblikket landets laveste tilslutning til vaccinen mod livmoderhalskræft på 59 pct.
18. DEC 2019 6.53

Selvom flere og flere tilslutter sig vaccinen mod livmoderhalskræft, så undlader mange forældre fortsat at lade deres børn få HPV-vaccinen, skriver Berlingske, som har fået adgang til et notat fra Region Hovedstaden.

Af notatet fremgår det, at der i 2018 på landsplan var en tilslutning på 80 pct. til den første HPV-vaccination for de piger, som er født i 2005. 67 pct. fik den anden og sidste vaccination.

- Det ser ud til, at der stadig er en forskrækkelse blandt nogle forældre, som er usikre på vaccinen og har en forestilling om, at deres børn kan risikere at blive syge af den, siger formanden for Region Hovedstadens praksisplanudvalg, Flemming Pless (S), til Berlingske.

Tilslutningen lå på cirka 90 pct. før en udskældt TV2-udsendelse i 2015 såede tvivl om vaccinen.

- Det bliver vi nødt til at gøre noget ved. Det er vigtigt, at børnene får denne vaccine, og de tal, der er nu, er ikke gode nok. De skal op på et mere fornuftigt niveau, siger Flemming Pless.

Det er efterhånden ti år siden, at vaccinationsprogrammet for piger blev oprettet. I årene efter blev flere og flere vaccineret, men i 2015 berettede et stort antal piger i en TV2-udsendelse om voldsomme bivirkninger, og det fik andelen af vaccinerede til at falde markant.

De senere år er både Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse og Statens Serum Institut imidlertid begyndt at se en stigning igen. Der er dog stadig forskelle fra kommune til kommune og landsdel til landsdel på, hvor mange som får begge vacciner, viser tal fra Statens Serum Institut, som er opgjort i september i år.

Af tallene fremgår det, at det særligt i København og Københavns omegn kniber med vaccinationerne. Her findes den laveste procentdel, som er blevet færdigvaccineret. Det drejer sig om 60-70 pct.

Men også i Nordjylland bliver blot 67 pct. færdigvaccineret, fremgår det af tallene. Den højeste procentvise tilslutning findes på Fyn, hvor 73 pct. af piger født i 2005 har fået den sidste vaccine.

Ifølge Berlingske vil Flemming Pless nu drøfte med de praktiserende læger, der primært står for vaccinationerne, hvad der kan gøres for at øge deltagelsen.

Ritzau

 

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
dkjob
www.mercuriurval.com
Fordi mennesker betyder alt