
Tre ministre indkaldes til et møde om kritik af deres embedsmænd i minksagen, efter at en kommission har slået fast, at de kan drages til ansvar.
Folketingets granskningsudvalg har indkaldt justitsminister Mattias Tesfaye (S), miljøminister Lea Wermelin (S) og fødevareminister Rasmus Prehn (S). Det fremgår af breve på udvalgets hjemmeside.
- Udvalget forestiller sig et møde ultimo august eller primo september 2022, skriver formand Sophie Løhde (V) i brevene, der er offentliggjort.
Statsministerens tillid
Statsminister Mette Frederiksen (S) var i sidste uge til et lukket møde i udvalget. Hun slog fast, at det er den enkelte ministre, der har ansvaret for deres egne embedsmænd.
Hun slog også fast, at hun fortsat har tillid til Statsministeriets departementschef, Barbara Bertelsen, der også har fået kritik for at forcere forløbet frem for at se på lovgrundlaget.
- Jeg har tillid til departementschefen i Statsministeriet, ligesom jeg i øvrigt har til alle embedsmænd, der er ansat af staten, sagde Frederiksen.
Ministrenes embedsmænd
Mattias Tesfaye er øverste chef for departementschef Johan Legarth og rigspolitichef Thorkild Fogde, som begge modtog skarp kritik.
Lea Wermelin er chef for for Henrik Studsgaard, der var departementschef i det daværende Miljø- og Fødevareministerium. Siden blev han frataget den ene del og blev departementschef i Miljøministeriet.
Fødevareminister Rasmus Prehn er chef for afdelingschef i Fødevareministeriet Tejs Binderup og kontorchef Paolo Drostby.
I alt ti topembedsmænd har begået tjenesteforsømmelser af sådan en grad, at man kan stille dem til ansvar ifølge Minkkommissionen, der offentliggjorde sin beretning i juni. Det har mødt kritik fra flere sider i Folketinget, at de har fået lov at arbejde videre.
Embedsmændenes fejl fandt sted, da regeringen uden lovgrundlag i november 2020 meldte ud, at alle mink skulle aflives.
Der er ikke foretaget hjemsendelser i sagen. I stedet skal Medarbejder- og Kompetencestyrelsen se på sagerne, og det er uvist, hvornår der kommer en anbefaling.
Ritzau
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.