dkmedier
dkindkob
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
doi
Projektet 'Smag dig frem - gør Danmark grønnere' skal hjælpe børnefamilier med at få grønnere og sundere madvaner.
Thomas Traasdahl/Ritzau Scanpix

Tre kommuner udvalgt til at deltage i nationalt madprojekt

Projektet 'Smag dig frem - gør Danmark grønnere' skal hjælpe børnefamilier med at ændre deres madvaner.
6. FEB 2025 14.45

SVENDBORG/KOLDING/SLAGELSE: Kommunerne Svendborg, Kolding og Slagelse er udvalgt som samarbejdskommuner i en stor national indsats for at få børnefamilier til at spise grønnere. Projektet hedder 'Smag dig frem - gør Danmark grønnere' og skal gennem en lang række lokale og nationale tiltag inspirere børnefamilier til at ændre deres madvaner. Projektet er finansieret af Nordea-fonden og Novo Nordisk Fonden, som tilsammen har bevilliget 47,2 millioner kroner.

Indsatsen i de tre kommuner kommer til at bestå af en række forskellige aktiviteter på tværs af kommunen. Det kommer til at betyde, at børn og forældre kan få grønnere mad i SFO'en, i skolen og på deres arbejdspladser. I Kolding skal otte folkeskoler være med i et madkunstskabsforløb med fokus på grønne vaner, og skal som en del af forløbet deltage i Danmarksmesterskaberne i Madkamp.

Kolding har også udvalgt fem arbejdspladser, hvor køkkenpersonalet i kantinen bliver klædt bedre på til at lave grønne og sunde retter. I nogle boligområder vil der blive afholdt madkurser, hvor børnefamilierne kan få hjælp til at komme i gang med det grønne køkken. Derudover vil man i de tre kommuner også kunne opleve initiativer fra projektet i supermarkedet, i foreningslivet og på sociale medier. 

De tre kommuner er udvalgt på baggrund af en omfattende kortlægning af landets kommuner, hvor man blandt andet har kigget på indbyggertal, geografisk placering og størrelse på arbejdspladser. Projektet kommer til at løbe over tre år og afsluttes i 2027. 

Børnefamilier skal hjælpes med de nye vaner

Idéen til projektet udspringer af, at mange danskere mangler viden om, hvordan de kan lave mad, der tager hensyn til både klima og sundhed. Derfor kræver det meget af en travl børnefamilie at ændre deres vaner. 

- Mange vil gerne erstatte noget af kødet med grønne retter. Men det kan være en stor udfordring at omsætte de gode intentioner til hverdagen, når man skal sammensætte et grønt måltid med for eksempel linser og bønner og få det til at smage så fantastisk, at man glemmer kødet. Samtidig skal man have alle de vigtige næringsstoffer med. Det kræver nogle nye færdigheder inden for indkøb og madlavning, som dette projekt kan få ud til danskerne - især til de travle børnefamilier, siger Arne Astrup, direktør for afdelingen for ernæringsforskning og overvægt i Novo Nordisk Fonden

Udover de tre kommuner er Fødevarestyrelsen, Forbrugerrådet Tænk og Madkulturen en del af projektet, og DR vil sætte øget fokus på dansk madkultur på tv.

MBH

Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.

Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.

Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt

Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.

https://www.dknyt.dk/artikel/tre-kommuner-udvalgt-til-at-deltage-i-nationalt-madprojekt

GDPR