Tør gennemgang af papirer i de første dage af rigsretssag
Inger Støjberg på vej ind til til andet retsmøde i rigsretssagen mod hende.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Tør gennemgang af papirer i de første dage af rigsretssag

Andendagen i rigsretssagen mod Inger Støjberg handlede om processen op til et samråd i 2016 om adskillelse af asylpar.

I retsmøde nummer to i rigsretssagen mod Inger Støjberg gennemgik anklager Anne Birgitte Gammeljord fredag den proces, der ledte frem til et samråd om pressemeddelelsen om adskillelse af voksne asylansøgere og deres mindreårige ægtefæller.

Forløbet indebar blandt andet, at der blev udarbejdet et talepapir til samrådet, og forskellige rettelser, ændringer og mailudvekslinger indgår i anklagerens forelæggelse af sagen. Spørgsmålet, om der var undtagelser i adskillelsen af parrene, er centralt for sagen, da det er ulovligt at adskille par uden individuel behandling.

I retsmødet fredag lyttede Inger Støjberg til gennemgangen og fulgte med på en skærm. Først på den femte retsdag, mandag 13. oktober, skal hun selv afhøres, efter at de fire første retsdage er afsat til forelæggelsen.

Mails og dokumenter har tidligere været fremlagt for Instrukskommissionen, og Inger Støjberg sagde da også, før retsmødet fredag gik i gang, at der på den første retsdag torsdag ikke var et eneste dokument, som hun ikke havde set før.

- Det er jo at få et indblik i maskinrummet, som der ikke er mange ministre, der er heldige at få. På den måde er det her jo helt unikt – at man kan se, hvad medarbejdere skriver mellem hinanden under forberedelse af alle taler, samråd og sådan noget, sagde hun på vej ind til fredagens retsmøde.

Ritzau