Tønder får medhold i klagesag om oldtidspark
Det såkaldte Marsk Tårn, som er tegnet af arkitektgruppen BIG, er i gang med at blive opført på Marsk Camp, der åbner inden længe på det omdiskuterede areal.
Foto: BIG (illustration)

Tønder får medhold i klagesag om oldtidspark

Kommunens salg af en oldtidspark til campingplads, som især borgmesteren er blevet kritiseret for, var ikke i strid med reglerne, siger Ankestyrelsen.

TØNDER: Det var ikke i strid med reglerne om salg af fast ejendom, da Tønder Kommune for to år siden solgte en oldtidspark til et konsortium, som snart åbner en autocamperplads på stedet.

Det fastslår Ankestyrelsen i en udtalelse, efter at en campingpladsejer på vegne af kommunens øvrige campingpladser havde klaget. De mente, at de blev udsat for ulige konkurrence fra den nye Skærbæk Marsk Camping, der købte området for 1.050.000 kr.

Klagerne mente, at det var forkert at sælge området til en campingplads, når det var udbudt som en attraktion/oplevelsessted, at der var tale om aftalt spil, og at det gik usædvanligt hurtigt med at få lavet en ny lokalplan for området.

Borgmester Henrik Frandsen (Tønder Listen) bor selv i Skærbæk og blev kritiseret for at have givet sit lokalområde særbehandling, blandt andet i denne sag, da der i efteråret var kampvalg om at blive Venstres borgmesterkandidat ved KV21 - et valg, der som bekendt endte med, at Henrik Frandsen tabte, forlod partiet sammen med flere partifæller og stiftede Tønder Listen.

Begge forslag levede op til krav

Men Ankestyrelsen er altså nået frem til, at alt er foregået efter reglerne. 

Styrelsen lægger vægt på, at kommunalbestyrelsen vurderede, at begge de to indkomne tilbud opfyldte kravet om et oplevelsesbaseret formål, og at tilbuddet fra Marsk Camper var mest fordelagtigt. 

Desuden at alle potentielle tilbudsgivere havde mulighed for at stille spørgsmål i udbudsperioden, hvis de fandt tilbudsmaterialet uklart, og at kommunalbestyrelsen vurderede, at arealerne blev solgt til den højest opnåelige pris.

"Vi finder således heller ikke grund til at antage, at kommunen ikke har fået markedsprisen for ejendommen, henset til de særlige vilkår, der var knyttet til afhændelsen, om, at de fremtidige aktiviteter skal være oplevelsesbaserede. Vi finder dermed også, at kommunen har varetaget saglige, kommunale interesser i forbindelse med udbuddet af ejendommen," skriver Ankestyrelsen.

25 meter højt tårn

En del af den nye Marsk Camping bliver et 25 meter højt tårn tegnet af arkitektfirmaet BIG, hvorfra man vil kunne se ud over marskområdet. De første trin blev monteret på tårnet i går, fremgår det af campingpladsens Facebookside.

Til sammenligning er Skovtårnet i Faxe Kommune 45 meter højt, men hvor det ligger højt i det sydsjællandske landskab, ligger Marsk Tårnet midt i det flade marsklandskab.

Den oprindelige Hjemsted Oldtidspark, som i turistsæsonen var bemandet med bl.a. amatørskuespillere i oldtidstøj, lukkede for halvandet år siden. En stor del af effekter, skulpturer og bygninger er siden solgt på auktion.