DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Tøjsortering risikerer at gå op i flammer
Steen Trasborg har 2000 ton genbrugstøj liggende på lager i Taastrup, men markedet er for nedadgående.
Foto: Liselotte Sabroe, Ritzau Scanpix

Tøjsortering risikerer at gå op i flammer

Alle husholdninger skal sortere brugte tekstiler fra 2022. Men teknikken til genanvendelse af slidt tøj mangler, og markedet for genbrugstøj går tilbage.

Brugt tøj skal puttes i sin egen pose, når alle husholdninger i Danmark skal i gang med at sortere tekstiler. I stedet for at belaste miljøet skal tekstilerne frasorteres, så de kan glæde andre eller omdannes til nye produkter. Men alt for meget af det indsamlede risikerer at ende i forbrændingen, forudser kommuner og affaldsselskaber.

- Politikerne har udelukkende haft fokus på, hvordan tekstilaffaldet skal sorteres, men ikke på, hvad der skal ske, når det er indsamlet, siger Niels Overgaard, kommunikationskonsulent og tekstilansvarlig i Dansk Affaldsforening.

Foreningen, som repræsenterer kommunerne, mangler også svar på, hvilke tekstiler borgerne vil blive bedt om at sortere.

- Tekstiler er et bredt begreb. Det haster for kommunerne med at få svar på, om det også er for eksempel sko og bælter, der skal sorteres. Og hvad med gamle lagner og hullede sokker, spørger Niels Overgaard.

Arwos har forsøgt

Tekstilsorteringen er en del af den affaldsplan, som blev vedtaget af Folketinget i juni. Med den skal affald fra 2021 sorteres i ti forskellige fraktioner, hvoraf tekstilaffaldet fra 2022 bliver den ene.

Nogle kommuner har allerede indført tøjsortering, blandt andet Aabenraa. Her har indbyggerne siden 2018 fået udleveret poser, hvori de skal lægge tøj til genanvendelse, mens genbrugstøj fortsat skal afleveres i en af byens genbrugsbutikker eller på genbrugsstationen.

Men kun ti pct. af det genanvendelige tøj ender i beholderen med pap eller papir, sådan som det er intentionen, siger affaldschef Stinne Stokkebo i forsyningsselskabet i Arwos.

- Typisk rydder folk op i deres tekstiler en eller to gange om året, og så har de så meget, at de synes, det er nemmere at køre det ud på genbrugsstationen. Det har ikke rykket ret meget, at vi har indført husstandsindsamlingen, siger hun.

Tøjet hober sig op

Hidtil har Arwos kunnet sælge de genanvendelige tekstiler videre til firmaer i udlandet, der har omdannet det til brug som eksempelvis lydisolering i vaskemaskiner.

Men det er blevet umuligt at komme af med tekstilerne, og derfor har Arwos været nødt til at sende noget af det indsamlede videre til forbrænding.

- Nogle tror, at vi kommer til at tjene på genanvendelse af tekstiler. Det kunne vi engang, men det er slut nu. Lige nu er vi lidt i krise, for der er ingen, som vil modtage tekstilerne, og derfor hober de sig op, siger Stinne Stokkebo.

Også Dansk Affald har erfaret, at afsætningen er problematisk. Selskabet var i 2015 og 2016 med i et projekt, hvor 550 husstande i Vejen indsamlede tekstiler.

- Det firma i Tyskland, som vi dengang samarbejdede med, har rigeligt, så dem vil vi ikke kunne fortsætte med. Det er en udfordring, at der mangler en vej til det genanvendelige, siger salgs- og marketingchef Jesper Vange Heinzl.

Branchen få finde løsning

Alligevel mener han, at det giver mening, at alle i Danmark skal sortere.

- Det er godt at komme i gang, for det vil skubbe til, at branchen finder en løsning. Det er nogle allerede i gang med.

Hos Danmarks største private tøjgenbrugsvirksomhed, Trasborg i Taastrup, er ejer og stifter Steen Trasborg mindre optimistisk.

Han plejer at sælge størstedelen af genbrugstøjet til Øst- og Centraleuropa. Men øget velstand har gjort det muligt for flere at købe nyt tøj i stedet for brugt. I nogle lande er nyt tøj ligefrem billigere.

- Det er ikke længere så nemt at finde et marked for genbrugstøj, siger Steen Trasborg.

Mest problematisk er dog de 47 pct. af tøjet, som er så slidt, at det skal videre til genanvendelse.

- Lige nu aner vi ikke, hvad vi skal gøre ved det. Ingen vil aftage det, og så er der kun tilbage at brænde det.

Ritzau