Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Tiltalt i sag om bestikkelse afkræves millioner i erstatning

Kemp & Lauritzen kræver millionerstatning af tidligere medarbejder, der anklages for bestikkelse over for ansatte i Forsvarets Ejendomsstyrelse og mandatsvig over for sin tidligere arbejdsgiver.
10. SEP 2020 14.00

De tiltalte i en omfattende sag om bestikkelse og bedrageri risikerer ikke kun fængsel, hvis de findes skyldige. Der er også rejst krav om millionerstatning og konfiskation af millionbeløb hos to af dem.

Det har specialanklager Gorm Søgaard Lund torsdag oplyst i Retten i Viborg, hvor den opsigtsvækkende sag er indledt.

Installationsvirksomheden Kemp & Lauritzen kræver ifølge anklageren 3,9 mio. kr. i erstatning fra en tidligere medarbejder. Han er tiltalt for bestikkelse af to tidligere ansatte i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse.

Desuden er han tiltalt for mandatsvig af særlig grov karakter for 1,1 mio. kr. over for sin tidligere arbejdsgiver.

Kræver konfiskation

Forsvaret retter ifølge anklageren også et krav om erstatning mod de to forhenværende medarbejdere, der skal have modtaget bestikkelse. Den ene - som ifølge anklagen fik huset renoveret for 1,7 mio. kr. - afkræves 894.664 kr. Den anden medarbejder fik ifølge anklagen uberettiget leveret smedejernslåger og bøgehækplanter.

Forsvaret kræver en erstatning på 38.375 kr. af ham. Derudover kræver Anklagemyndigheden konfiskeret et beløb hos de to personer svarende til henholdsvis 1,7 mio. kr. og 35.250 kr. - svarende til værdien af de varer og ydelser, de har modtaget.

Fire af de fem tiltalte mænd i sagen har alle nægtet sig skyldige. Manden, der tidligere arbejdede for Kemp & Lauritzen, erkender sig skyldige i nogle få af de flere hundrede forhold, han er tiltalt for. Det vedrører arbejde, han har fået udført i privat øjemed, men som Kemp & Lauritzen er endt med at betale.

Ikke godkendt

En murer- og en tømrermester fra Østjylland er anklaget for medvirken til bestikkelse. Anklageren har under sin forelæggelse af sagen fortalt, at de to sendte regninger for arbejde, de skal have udført for Kemp & Lauritzen på Flyvestation Karup. Men hverken murer- eller tømrerfirmaet var sikkerhedsgodkendt til at arbejde på det militære område på den midtjyske flyvestation, har anklageren oplyst.

Anklageren mener at kunne bevise, at de regninger, som Forsvarets Ejendomsstyrelse har modtaget for det udførte arbejde, i stedet relaterer sig til den husrenovering, som medarbejderen i styrelsen fik lavet.

Der er afsat 20 retsdage til sagen, og der ventes dom til november.

Ritzau