Ti sydjyske borgmestre vil ikke hænge på regning til Arne-pension
De unge vil ikke få den indsats, de har behov for, frygter de ti borgmestre.
Foto: Michael Bothager, Mibo/Ritzau Scanpix

Ti sydjyske borgmestre vil ikke hænge på regning til Arne-pension

Udsatte og sårbare unge vil blive sendt ud af arbejdsmarkedet, advarer borgmestrene i henvendelse til beskæftigelsesministeren.
23. SEP 2021 9.32

Den nye delaftale på beskæftigelsesområdet "En styrket og forenklet ungeindsats" vil sende en stor gruppe af udsatte og sårbare unge ud af arbejdsmarkedet.

Det mener 10 af de 12 sydjyske borgmestre, som i dag har sendt et fælles brev til beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og Folketingets beskæftigelsesudvalg. 

- Vi frygter for de urimelige konsekvenser, den her aftale har for de unge. Med den her delaftale klipper regeringen kommunerne med et stort millionbeløb, så vi reelt ikke har andre muligheder end at skære ned på ungeindsatsen, hvis ikke vi vil lade andre velfærdsområder finansiere Arne-pensionen, konstaterer Esbjerg-borgmester Jesper Frost Rasmussen (V), som har taget initiativ til henvendelsen.

Her beder borgmestrene om, at lovgivningen om den nye delaftale sættes på pause.

- Det her er bare starten, vi er derfor stærkt bekymret for, hvad regeringens kommende delaftaler vil indebære for kommunerne og de borgere, som er i kontakt med landets jobcentre. Vi håber derfor, at ministeren vil lade os få foretræde for udvalget, siger Tønder-borgmester Henrik Frandsen (Tønder Listen).

Skal give 370 mio. kr. om året

Delaftalen, som blev indgået i juni mellem regeringen, DF, SF og Enhedslisten, skal bidrage med en årlig besparelse på 344 mio. kr. fra nytår og 371 mio. kr. de kommende år af den årlige besparelse på 1,1 mia. kr., som skal findes på jobcentrene fra 2024 for at finansiere Arne-pensionen. Resten af besparelsen skal forhandles i 2022.

Ifølge delaftalen lempes kravene til kommunernes indsats for folk på uddannelseshjælp, blandt andet vil der gå længere tid imellem, at de unge skal tilbydes aktivering.

Underskrivere på aftalen er borgmestrene i Esbjerg, Vejle, Varde, Vejen, Billund, Tønder, Aabenraa, Fanø, Kolding og Haderslev. De to, som ikke har skrevet under, er de socialdemokratiske borgmestre i Sønderborg og Fredericia.

I Kolding er den socialdemokratiske formand for arbejdsmarkedsudvalget, Poul Erik Jensen, dog enig i kritikken.

- Som det ser ud i oplægget, står kommunerne til at skulle betale for en betragtelig del af Arne-pensionen, og det synes vi ikke er fair. Hvis vi mister nogle af de penge, vi har i jobcentrene, så får vi sværere ved at udføre vores arbejde, som jo er at hjælpe borgerne med at blive klar til arbejdsmarkedet. Det er vi alle sammen utilfredse med på tværs af partilinjer, og jeg håber, det lykkes kommunerne i fællesskab at få lavet en ny aftale, siger han til JydskeVestkysten.

Han forventer ifølge avisen, at KL vil lande en ny og bedre aftale, og at forslaget fra Esbjerg-borgmesteren "flugter fint" med de forhandlinger, fordi det øger indtrykket af, at kommunerne står sammen.