DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Testcentre skal aflaste hospitaler med coronatest

Sundhedsminister vil etablere testsystem, hvor de to testspor samles i ét, siger han på Danske Regioners generalforsamling.
11. SEP 2020 13.01
TEMA: Corona

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) vil etablere nyt system, hvor flere med milde symptomer kan blive coronatestet i testcentre i stedet for på hospital. Det sagde han ved Danske Regioners generalforsamling fredag.

- Vi etablerer et testsystem, hvor vi samler de to spor i ét. Det skal give en klarere kommunikation og kortere svartider. Det er komplekst, men det skal der leveres på inden længe.

Ministeren kom ikke nærmere ind på den konkrete model for, hvordan den nye teststrategi præcis skal fungere. Eksempelvis er det uklart, hvor grænsen kommer til at gå for, hvornår man grundet mere alvorlige symptomer skal på hospitalet og testes.

Der findes lige nu to spor. Et samfundsspor, hvor folk uden symptomer kan bestille tid til en coronatest på coronaprover.dk og et sundhedsspor, hvor folk med symptomer kan ringe til lægen og blive henvist til hospitalet.

Fremover skal sporene ændres, så folk med lette eller ingen symptomer i højere grad kan blive henvist til testcenter Danmark. Det er allerede tilfældet i flere regioner.

Tre ud af fem har samlet spor 

Danske Regioners formand Stephanie Lose (V) erklærede sig glad for meldingen og mente desuden, at der er brug for en mere generel diskussion af, hvornår personer uden symptomer skal testes.

- Selvom det er vigtigt at teste mange, har vi også brug for at tænke os om, når det gælder rationalet i at anvende test. Vi skal stille spørgsmålstegn ved, om alle 13-15-årige drenge skal testes før en fodboldkamp, eller om at nogle bliver testet hver tredje dag, sagde hun på generalforsamlingen.

I regionerne Syddanmark, Sjælland og Midtjylland har man allerede fra 7. september samlet de to spor, så personer med milde symptomer selv kan booke tid via coronaprover.dk.

Ritzau