REGION MIDTJYLLAND:
Af Johannes Flensted-Jensen
Nu hvor regeringen har tilkendegivet, at man vil støtte byggeri af et nyt hospital i Gødstrup er der grund til at standse lidt op.
Ved at følge regionsrådets beslutning vil Midt-Vestjylland hermed være sikret en behandling fuldt på højde med den, der gives andre steder i regionen: Der vil være en fuldt bemandet akutfunktion efter de nyeste principperog et bredt spektrum af specialer på højt fagligt niveau.
Der er kort sagt skabt fremtidssikring i sundhedsvæsenet i det midt-vestjyske som bl.a. Rådet af ledende overlæger i herning og Holstebro har tilkendegivet i deres brev til sundhedsministeren.
Det synes jeg vi skal ønske hinanden til lykke med.
Men det er klart, at denne beslutning rejser en række andre problemer: Ja, der bliver langt fra Thyborøn til Gødstrup. Ja, det er langt at rejse måske for nogle mindre skader eller specielt, hvis det handler om noget alvorligt.
Efter min mening er det en af de diskusioner, det nye regionsråd må begynde at tage hul på for alvor. Ud fra en sundhedsmæssig vurdering er det et klart fremskridt for Holstebro og omegn, der i fremtiden vil have blot 33 km til et topmoderne hospital med en akutmodtagelse i verdensklasse.
Så igen ud fra et sundhedsfagligt synspunkt er det ikke i Holstebro problemet ligger, og slet ikke hvis/når motorvejen mellem Holstebro og Herning bygges.
Fra Thyborøn vil der være 88 km, fra Harboøre 78 km og fra Lemvig 66 km. Til Gødstrup. Det er præcist det problem, det nye regionsråd må forholde sig til.
For mig at se kunne en af løsningerne være en udbygget skadeklinikfunktion med udgangspunkt i Regionshospitalet Lemvig. Der er allerede placeret en lægebil 24 timer i døgnet, der er faktisk senge til rådighed, der er mulighed for at tage røntgenbilleder og der er i dag en skadeklinik. Denne skadeklinik kunne bemandes 24 timer i døgnet med sygeplejersker og med en akutmediciner. Akutmedicin er en ny uddannelse, som er i gang i Region Midtjylland efter forbillede fra Harvard University i Boston. Det er en temmelig all-round uddannet læge, som har suppleret sin uddannelse med kompetencer der gør, at han/hun kan behandle akutte patienter på højt kvalificeret niveau.
Kombineret med en yderligere udvikling af telemedicin, mulighed for at lade en anæstesilæge ledsag de patienter, som evt. skal videre til Gødstrup eller Skejby og med mulighed for at ordne mindre skader og brud på stedet, så mener jeg at vi har mulighed for at skabe en helt ny form for skadeklinik med kompetencer langt ud over de, som er til stede i dag. Modellen fungerer til en vis grad f.eks. på Samsø, men med indsættelsen af en akutmediciner vil de faglige forudsætninger være til stede for en højt kvalificeret både umiddelbar stabiliserende behandling og også færdigbehandling af patienter. Modellen vil kun kunne fungere med en stærk akutmodtagelse i ryggen - og en sådan kommer i Gødstrup.
Johannes Flensted-jensen (S) er 1.næstformand
i Regionsrådet Region Midtjylland
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.