Sygehus aflyste operation i sidste øjeblik og ville ikke godtgøre kørsel

Patienten var mødt fastende og blevet indlagt, men regionen mente ikke der var hjemmel til kørselsgodtgørelse.
16. MAJ 2022 15.18

En patient, der i første omgang har fået afslag på kørselsgodtgørelse til en operation, der blev aflyst i sidste øjeblik, skal have sagen taget op igen. Det oplyser Styrelsen for Patientklager, som har udtalt sig i en principafgørelse.

Regionen havde afvist at betale for kørselen, fordi behandlingen ikke havde fundet sted. Operationen var blevet aflyst i sidste øjeblik på grund af akut mangel på narkosehold.

Patienten havde mødt fastende op, blev indlagt, stillet spørgsmål af tre lægestuderende og blev klargjort til operation - blandt andet med en venflon i håndryggen - før operationen blev aflyst. 

Afvisningen af godtgørelse for kørselen fik patienten til at klage.

Styrelsen skriver blandt andet, at "vi anser det som en integreret del af behandlingen på sygehus, når en patient møder fastende op til behandlingen. Der er tale om forberedelse, som er en uadskillelig del af behandlingen på sygehuset, da det er en forudsætning for gennemførelsen."

Styrelsen lader altså regionen tage sagen om igen - uden at tage stilling til, om patienten ellers lever op til de objektive betingelser for at få kørselsgodtgørelse.