Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Svenske selvmordstal var forkerte

Dobbelt så mange svenske som danske sindslidende tager livet af sig selv. Den svenske sundhedsstyrelse havde indrapporteret forkerte tal til stærkt debatteret rapport.
KORT NYT9. AUG 2011 10.02

Det var mildt sagt et fejlskud, da danske medier i går kunne rapportere, at selvmordsraten blandt psykiatripatienter i Danmark er 18 gange så stor som i Sverige. For tallene, der stammer fra en ny rapport fra Nordisk Råd, viser sig nu at bygge på forkerte indberetninger fra den svenske sundhedsstyrelse, skriver Information.

Ifølge rapporten er den svenske selvmordsrate på 0,31 pr. 100.000 indbyggere, mens raten i Danmark ligger på 5,6. Det fik i går en lang række politikere til at melde ud med krav om styrkelse af den danske psykiatri-indsats. I dag viser det sig, at den reelle selvmordsrate i Sverige ligger på 10,6 - næsten dobbelt så meget som den danske.

Den ansvarlige for den danske del af rapporten er ledende overlæge fra psykiatrien i Region Nordjylland, Jan Mainz. Han kan ikke forklare de forkerte tal, men gætter på, at det skyldes en simpel fejl i behandlingen af meget store datamængder hos de svenske myndigheder.

terp