Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Foto: Niels Christian Vilmann, Ritzau Scanpix

Sundhedsstyrelsen: Nu er det nok med en meters afstand

En meters afstand i stedet for to er i de fleste tilfælde nok, lyder det fra Sundhedsstyrelsen i nye anbefalinger. Med dem kan de fleste ældre elever komme i skole igen.

I langt de fleste tilfælde er det tilstrækkeligt at holde mindst en meters afstand til andre mennesker, lyder det søndag i nye anbefalinger fra Sundhedsstyrelsen i forbindelse med fase to af genåbningsplanen. Dermed ændrer styrelsen den hidtil gældende anbefaling om to meters afstand for at mindske risikoen for smitte med coronavirus.

Der er dog også visse tilfælde, hvor det anbefales at holde mindst to meters afstand. Det gælder i situationer, hvor der kan være øget risiko for smitte via host, spyt eller nys, eller hvor et forsigtighedsprincip tilsiger et særligt hensyn. Eksempelvis hvis man føler sig syg og har symptomer, eller hvis man befinder sig et lukket rum med begrænset plads. Man bør også holde to meters afstand ved besøg på plejecentre og under aktiviteter med kraftig udånding. Styrelsen har i vurderingen blandt andet set på andre landes erfaringer.

- Det har vi gjort i tre måneder, da vi jo ikke skal sakke bagefter i forhold til at hente inspiration fra andre lande. Det er nok i virkeligheden det, der har udløst, at vi har revurderet afstandskravet, siger Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen.

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, anbefaler minimum en meters afstand mellem folk. Når styrelsen hidtil har anbefalet to meter, skyldes det et forsigtighedsprincip, siger Søren Brostrøm. Men Danmark har virusset under kontrol, og derfor kan man løsne lidt.

Grundig hygiejne er vigtigere

Anbefalingerne skal ses som 'faglige sigtelinjer', som skal implementeres under gældende love og regler i takt med genåbningen. Netop kravet om to meters afstand ville kunne blive en stor udfordring for blandt andet skolerne, som kan få svært ved at få plads til alle elever med de tidligere anbefalinger. Søren Brostrøm understreger, at det vigtigste fortsat er grundig hygiejne, hvilket der er et skærpet fokus på i anbefalingerne.

- Det er vigtigt at sige, at når vi åbner mere for samfundet og slækker på afstandskravet, er det ikke det samme som, at man bare skal give los. Hygiejne ude i samfundet er det, som er allervigtigst for os. Mere end afstanden, siger han.

Faktisk skal hygiejnen prioriteres endnu højere, end tilfældet er nu. Sundhedsstyrelsen oplyser, at styrelsen i den kommende uge vil revidere en række af de øvrige retningslinjer og vejledninger for de enkelte sektorer som følge de af nye overordnede anbefalinger.

Fuld skoledag til de fleste

Med de nye anbefalinger forudser formand for Skolelederforeningen Claus Hjortdal, at langt de fleste af de ældste elever, altså sjette til tiende klasse, kan vende tilbage i skole 18. maj. Hovedparten vil nok komme i skole i det, der svarer til en fuld skoledag, siger han.

Anbefalingen om en meters afstand betyder nemlig, at klasserne nu ikke i samme grad som tidligere skal spredes ud på flere klasselokaler samt at flere lærere vil blive frigivet. Skolerne står dog stadig med en række udfordringer, som de ændrede anbefalinger ikke løser, forklarer formanden.

- Vi skal eksempelvis møde ind på forskellige tidspunkter, fordi vi ikke må møde på én gang. Det går meget godt på en stor byskole, hvor børnene bor tæt på skolen. Men vi har mange skoler ude på landet, hvor der kun kører en bus om morgenen og om eftermiddagen, siger Claus Hjortdal.

Han peger også på, at skolerne skal forsøge at give børnene så få forskellige lærere som muligt. Det kræver et større logistisk arbejde, og nogle lærere er selv i risikogruppen og kan derfor ikke indgå i undervisningen i øjeblikket. Derudover skal hver skole have styr på kravene til håndvask, håndsprit, toiletbesøg og rengøring.

Ritzau