dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu AstraZeneca til alle borgere

Resultaterne af et nyt studie får Sundhedsstyrelsen til at ændre anbefalingen af AstraZeneca, så borgere over 65 år nu også kan få vaccinen.

Sundhedsstyrelsen anbefaler nu at give vaccinen fra AstraZeneca til alle over 18, fremgår det af en pressemeddelelse fra Sundhedsstyrelsen. Tidligere har udgangspunktet været op til 65 år.

Sundhedsstyrelsen begrunder ændringen for alder med, at der er kommet nye studieresultater fra Skotland, som har vist, at vaccinen markant har reduceret risikoen for et alvorligt forløb med coronavirus - herunder indlæggelse.

Den effekt har været påvist på tværs af alle aldersgrupper. Det er baggrunden for beslutningen, fortæller Bolette Søborg, der er enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

- Vi har nu fået resultaterne fra en meget stor undersøgelse i Skotland, som viser, at AstraZeneca er med til at forhindre indlæggelseskrævende covid-19 blandt ældre.

- Det gør, at vi kan anbefale vaccinen til personer over 65 år. Det betyder, at AstraZeneca-vaccinen fremadrettet kan gives til alle de målgrupper, der skal vaccines, siger hun.

Følger andre lande

Vaccinen fra AstraZeneca blev godkendt i EU i slutningen af januar til alle aldersgrupper. Det Europæiske Lægemiddelagentur sagde dog dengang, at virkningen på personer over 55 år ikke var godt nok dokumenteret.

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) har anbefalet at bruge den til alle aldersgrupper, og sammen med det nye studie fra Skotland har Sundhedsstyrelsen ændret holdning. På det seneste har en række andre lande i Europa lavet samme ændring som Danmark - onsdag gjorde både Tyskland og Sverige.

Ud over at ændre anbefalingen for aldersgrupper justerer Sundhedsstyrelsen også sit syn på, hvornår man skal have stik nummer to. Sundhedsstyrelsen siger nu, at der kan gå op til 12 uger, før man får andet stik med vaccinen. Tidligere har anbefalingen været, at andet stik helst skulle være fire uger efter først stik eller snarest derefter.

Ændringen vil betyde, at flere personer hurtigere vil kunne få første stik, fordi man ikke skal reservere så mange doser til personer, der skal have andet stik.

Ritzau

Opdateret med nye citater 10.26.