Hvidovre Hospital med afspærrede hyggepladser.
Foto: Nils Meilvang, Ritzau Scanpix

Sundhedspersonale skal arbejde trods kontakt med coronasmittet

Retningslinjer skal sikre nok personale. Men sundhedspersonale er bekymret for smitte, siger fagforbund.
20. MAR 2020 6.36

Læger, sygeplejersker og hjemmehjælpere skal møde på arbejde, selvom de har haft nærkontakt med en coronasmittet borger - så længe de ikke selv har symptomer. Det fremgår af Sundhedsstyrelsens retningslinjer. Det skriver Jyllands-Posten.

Retningslinjerne, som avisen har kigget på, er fra sidste uge. Det var på det tidspunkt, sundhedsmyndighederne opgav strategien om at karantænesætte og opspore alle smittede samt dem, de havde været i kontakt med. I stedet tester man nu de alvorligt syge.

- Hvis man bliver udsat for smitte med covid-19, skal man ikke blive hjemme fra arbejde - medmindre man bliver syg, oplyser Sundhedsstyrelsen, der vurderer, at 'der er en meget lille risiko for, at man smitter', hvis man ingen symptomer har.

Ændret strategi
Men arbejdsforholdene skaber tvivl hos medarbejdere i sundhedsvæsenet. Torben Hollmann, der er sektorformand i fagforbundet Foa, siger, at han hver dag får 'hundrede mails' fra tvivlende medlemmer.

- I starten skulle man blive hjemme og være i karantæne i 14 dage, så man kunne begrænse spredningen. Det kan vi ikke mere, for så skulle vi sende rigtig mange medarbejdere hjem. Det har vi ikke mandskab til. Derfor er proceduren, at man går på arbejde, siger han til Jyllands-Posten.

Også Grete Christensen, der er formand i Dansk Sygeplejeråd, oplever, at sygeplejerskerne er 'dybt bekymrede for, om de selv er raske smittebærere'. Formanden stoler på myndighedernes strategi, men siger til Jyllands-Posten, at 'myndighederne må også lytte til den uro, der er blandt de sundhedsfaglige'.

Det er ikke lykkedes avisen at få en kommentar fra sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S).


Ritzau

Stillinger fra Lundgaard Konsulenterne
DK Job