DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Stor corona-åbning har lange udsigter

Trods et maratonmøde onsdag er Folketingets partier ikke enige om, hvordan et efterår med covid-19 skal være. Et udkast til en aftale giver dog en idé.

Da Folketingets partier i foråret lagde en plan for, hvordan håndteringen af covid-19 skulle forløbe, var håbet, at virusset ville være tæt på historie efter sommerferien.

Derfor var der lagt op til, at natteliv, spillesteder og større arrangementer kunne begynde igen 'primo august'. Men virusset er blusset op igen, og politikerne må nu i stedet forhandle om, hvorvidt der overhovedet kan åbnes mere. Eller om der endda igen skal lukkes ned.

- Vi tager situationen alvorligt. Det skal vi gøre. Hvis vi ikke tager det her alvorligt, så kommer epidemien ud af kontrol. Det skal vi undgå.

- Det er noget af det, vi fortsat skal diskutere, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke (S) onsdag aften efter godt ti timers forhandlinger med Folketingets partier, der endte uden resultat.

Dermed er fremtiden stadig uvis for brancher som nattelivet, idrætten og turismen, der efter en benhård sommer sukker efter ilt.

Politikerne, der genoptager forhandlingerne fredag, understregede dog, at der er svar på vej. Men svaret bliver nok ikke, som de trængte erhverv havde håbet.

Et udkast til en aftale fra forhandlingerne viser, at det ligger på bordet, at nattelivet fortsat skal holde lukket til 1. november, og at forsamlingsforbuddet på 100 - i nogle tilfælde 500 - kan blive forlænget lige så længe.

Seksdagesregel i spil

Seksdagesreglen, der foreskriver, at turister skal opholde sig mindst seks dage i Danmark for at kunne rejse ind, ser til gengæld ud til at blive ophævet.

Skulle det ske, vil det bringe glæde hos interesseforeningen Dansk Industri. Den har regnet sig frem til, at turistbranchen står til at tabe 3,5 mia. kr. resten af året, hvis ikke der sker noget.

- Turister overnatter gennemsnitligt 2,2 nætter på hoteller i Danmark, så det er altså en meget stor del af turisterne, reglen holder fra Danmark, skriver chefen for turisme og oplevelsesøkonomi hos DI, Sune K. Jensen, om reglen.

I aftaleudkastet er der også kastet en lille redningskrans til idrætten, hvor store badminton- og håndboldturneringer er på tegnebrættet til efteråret.

Økonomisk er specielt håndbold og ishockey presset af de tomme haller og manglende tilskuere. Det i en grad, hvor fortsat manglende indtægter kan give en bølge af konkurser.

'Det undersøges, hvordan ordningen (fra 3F Superligaen om flere tilskuere red.) kan udvides til andre sports- og kulturarrangementer,' står der i udkastet.

Kontrol og kompensation

Andre dele af udkastet viser, at der er fokus på hurtigere svar på test, mere håndfast kontrol og håndhævelse af isolation samt fokus på mundbind.

- Partierne vil stille sig positive over for brug af mundbind i væsentligt omfang. Partierne er opmærksomme på, at krav om mundbind kan udgøre en økonomisk udfordring for visse grupper, står der.

Sidst ligger der i udkastet et håndslag om, at 'der skal være kompensation' til dem, der fortsat må holde lukket.

Alt er i spil, og intet er sikkert, understregede justitsminister Nick Hækkerup (S) dog efter forhandlingerne onsdag omkring midnat:

- Der er ingen elementer i aftalen, der er sikre, før der er en samlet aftale.

Ritzau