dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger
Støjberg testede grænser på stormfuldt møde om asylpar
- Det kan være rimeligt hårdt at se på sådan nogen sager her, sagde Inger Støjberg i Rigsretten.
Foto: Martin Sylvest, Ritzau Scanpix

Støjberg testede grænser på stormfuldt møde om asylpar

- Det kan godt være, jeg har været lidt obsternasig og gået lidt tæt på de sager, siger Støjberg i Rigsretten.

Inger Støjberg måtte som udlændinge- og integrationsminister erkende, at det ikke var muligt at adskille alle mindreårige asylansøgere fra deres ældre ægtefælle. Det fortæller hun tirsdag i Rigsretten.

Den 10. februar 2016 havde hun i en pressemeddelelse meldt et stop for, at mindreårige asylansøgere kunne bo med deres ægtefælle eller samlever.

Men i begyndelsen af marts fik Inger Støjberg forelagt fem konkrete sager, hvor der ikke var sket adskillelse alligevel. Og de blev vendt på et møde 9. marts 2016, fortæller hun. Hun var træt af, at de ikke kunne adskilles.

- Derfor trykker jeg lidt på maven. Jeg tester lidt af, hvor er grænsen. Det kan godt være, jeg har været lidt obsternasig og gået lidt tæt på de sager. Det skal jeg ikke kunne afvise, siger Støjberg.

De fem sager, de talte om på mødet, havde Udlændingestyrelsen udvalgt og sendt, fordi der kunne være tvivl om, hvorvidt de kunne adskilles.

Efterfølgende skrev kontorchef Jesper Gori blandt andet i en mail:

- Efter et lidt stormfuldt møde i morges, hvor både jeg og Uffe måtte fastholde, at myndighederne ikke kan handle ulovligt på instruktion, ved jeg ikke, om ministeren er enig her.

Tirsdag bliver Støjberg spurgt ind til, at mødet blev kaldt "stormfuldt".

- Det kan være rimeligt hårdt at se på sådan nogen sager her, og det kan godt være det, Gori henviser til, siger hun.

Et kongebrev og fire tvivlere

Et af de fem par, de diskuterede, kunne ifølge Støjberg helt sikkert ikke adskilles, da de trods deres alder var blevet gift i Danmark med særlig tilladelse - såkaldt kongebrev.

Men de fire andre var tvivlstilfælde, fortæller hun. Der var blandt andet udtalelser fra psykologer i de fem sager, hvor der ikke var adskilt. Men den tidligere minister tog tilsyneladende ikke det hele for gode varer.

- Der er også en grund til, at man har søgt ind på det her felt. Så er det jo, fordi det interesserer en dybt, og så vil det være mærkeligt, hvis det ikke smitter af på det, man afleverer, også selv om man er faglig.

- Det er mit indtryk, at det smittede af engang imellem, siger Støjberg i retten.

Hun afviser dog, at hun ønskede at sagsbehandle og afgøre sagerne:

- Det kan jeg jo ikke.

Husker ikke præcis dato for "knas"

Anklageren, Anne Birgitte Gammeljord, vil vide, hvornår Støjberg fandt ud af, at parrene ikke fik den individuelle vurdering og partshøring, som de har krav på.

- Hvornår det så præcist går op for mig, at der er noget knas, der skal vi jo noget videre hen.

- Jeg kan ikke sætte dato på, siger Støjberg tirsdag i retten, men nævner, at det i hvert fald stod klart på samråd i juni 2017.

Anklageren spørger, om hun kan have fundet ud af, at der mangler partshøring, da Folketingets Ombudsmand gik ind i sagen i foråret 2017. Det kan Støjberg ikke svare på.

Afhøringen af Inger Støjberg i Rigsretten begyndte mandag og fortsætter også onsdag.

Ritzau