dkmedier
dkindkob
DK Stillinger
dknyt
dksocial
dksundhed
doi
DK Debat
Støjberg sender tre lokallister på bogstavjagt
Inger Støjbergs Danmarksdemokrater har sat sig på listebogstavet Æ, som tre forskellige lokallister blev valgt på ved KV21. Genbrug af valgplakater er dermed udelukket ved KV25, hvor Danmarksdemokraterne vil have eneret på Æ’et.
Foto: Joachim Ladefoged, Ritzau Scanpix

Støjberg sender tre lokallister på bogstavjagt

Danmarksdemokraterne har fået tildelt listebogstavet Æ, som dermed er forbudt område for lokale lister. Også dem der kom først.
9. AUG 2022 7.13

Tre lokale lister, der blev valgt på liste Æ ved KV21, skal finde sig et nyt bogstav til stemmesedlen ved KV25. Æ’et er med Indenrigsministeriets velsignelse overtaget af Inger Støjbergs Danmarksdemokrater, og med udsigt til snart at komme i Folketinget er det dermed forbudt område for alle andre partier og lister.

Forklaringen er, at landsdækkende partier har forret til et givet listebogstav, også selv om andre var kommet først. Tidligere har Alternativet, Nye Borgerlige og Veganerpartiet forårsaget tilsvarende forstyrrelser for andre lokale lister ved at sætte sig på listebogstaverne Å, D og G, og netop det er årsag til, at Velfærdslisten i Randers nu for anden gang skal skifte listebogstav.

Velfærdslisten opstillede første gang ved KV13 med listebogstavet Å, men skiftede til Æ, da Alternativet overtog Å’et. Dengang tog byrådsmedlem Kasper Fuhr Christensen situationen ganske afslappet, og det gør han også denne gang, siger han til DK Nyt. Men tilføjer dog en vis irritation over at valgplakater ikke kan genbruges. Desuden var Æ’et i Velfærdslistens navn fremhævet, og den mulighed går også tabt med et andet listebogstav.

De andre lister, der hidtil har haft Æ som listebogstav, er Ærøs Fremtid, der har haft plads i Ærø Kommunalbestyrelse siden KV13, og Fælleslisten i Vordingborg, der først kom til ved KV21. Disse tre hidtidige Æ-lister fik hver valgt et enkelt byrådsmedlem ved KV21. Derudover opstillede lokale Æ-lister i København, Aarhus og Silkeborg uden at få stemmer nok, og oveni opstillede Frihedslisten individuelt i 24 kommuner under listebogstavet Æ, alle steder uden at komme ind.

Q er også i spil. Måske

Også Moderaternes M er kommet til siden KV21 og vil ved KV25 koste fire valgte lokallister deres hidtidige listebogstav, ligesom med Danmarksdemokraternes Æ under den forudsætning at partiet vælges ind i Folketinget.

Endnu et parti kan melde sig i rækken, men her er udfaldet mere usikkert.

Blot en uge før KV21, men for sent til at blokere for noget, blev Frie Grønne godkendt som opstillingsberettigede med listebogstavet Q. Ugen efter blev to lokale lister valgt under det listebogstav, Østbroen i Randers og SocialKonservative i Hørsholm. Sidstnævnte med et enkelt mandat, førstnævnte med to som siden valget er vokset til tre.

Om de kan beholde Q’et ved KV25, afhænger af hvilken skæbne der bliver Frie Grønne til del. Bliver partiet valgt til Folketinget, er sagen klar, så er Q’et ude af spil for lokale lister ved KV21. Hvis ikke, må partiet enten opgive, og så er Q’et frit igen, eller også skal der samles vælgererklæringer på ny. I sidstnævnte tilfælde skal opstillingsberettigelsen være i hus senest 1. august 2025, skæringsdagen for hvilke listebogstaver der er ledige til KV25.