Af Thomas Nordlund
NORDJYLLAND:
Læger og sygeplejersker på Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Sygehus har i den forgangne uge - som de første - afprøvet de første leverancer af den nye elektroniske patientjournal.
Ledende overlæge på Infektionsmedicinsk Afdeling, Henrik Nielsen, mener EPJ giver et langt større og hurtigere overblik.
- Tidligere har vi måttet logge os ind på fem forskellige systemer - ét efter ét, med hvert deres password, før vi kunne se alle patientdata. Nu får vi den samme information med kun ét log-in. Når vi får lidt mere rutine med systemet, vil EPJ give os et hidtil uset overblik og spare alle tid.
Den ledende overlæge mener også, EPJ vil styrke dialogen mellem kolleger på tværs af geografi,
- Nu kan vi ubesværet udveksle data på tværs. Jeg kan fx konferere med en kollega over telefonen, mens vi begge har patientens oplysninger foran os på computerskærmen. Det giver mulighed for en god og kvalificeret dialog i forbindelse med behandlingen.
Den ledende overlæge mener, at de første erfaringer med EPJ har været overvejende positive. Derfor ser han frem til, at afdelingen i løbet af de næste år får leveret alle leverancer i EPJ. En forventning oversygeplejerske Jytta Mølgaard Højsleth deler.
- EPJ er i sin første udgave blevet et meget brugervenligt system, med et overskueligt skærmbillede, som alle mine medarbejdere oplever som nemt at bruge. Det skaber naturligvis allerede utålmodighed efter at få den fulde EPJ med alle funktioner indbygget.
Stram projektstyring via business case
IT-direktør og styregruppeformand for EPJ-projektet, Dorte Stigaard, er tilfreds med starten.
- Region Nordjylland har som den første region udarbejdet en EPJ business case, der oplister forventede effekter af EPJ samt en række tekniske og organisatoriske forudsætninger. Vi har fulgt Finansministeriets anbefalinger om at benytte business case som styrings- og evalueringsværktøj og står i dag med det afledte resultat - første leverance af en standardiseret, koncerndækkende EPJ, der både bygger på internationale standarder og matcher klinikernes forventninger og behov.
- Vi er lykkedes med en EPJ-strategi, der integrerer de it-systemer, klinikerne har benyttet i årevis. Det betyder, at alle læger og sygeplejersker med patientkontakt smidigt kan udveksle data på tværs af sygehuse og faggrupper.
Region Nordjylland har, i tæt samråd med repræsentanter for klinikerne, valgt at overføre historiske data fra de kliniske systemer og ind i den nye EPJ. Det har været tidskrævende at overføre og sikre, at kvaliteten af data, der for nogen systemers vedkommende ligger helt tilbage til 1975, er valide.
- Det betyder, at vi fra dag ét har en struktureret journal, hvor personalet på tværs af systemer kan overskue patientens aktuelle og tidligere behandlinger i sundhedsvæsenet. Og jeg er selvfølgelig lettet og glad for medarbejdernes positive tilkendegivelser.
- Alt lader til at være klappet, som følge af et godt tværfagligt samarbejde mellem IT-afdeling, IT-leverandører og Infektionsmedicinsk Afdeling. En vellykket første EPJ-igangsætning indvarsler en ny æra med mere intelligent IT, der vil effektivisere Region Nordjyllands sundhedsvæsen - i første omgang til glæde for medarbejderne.
IT-direktøren mener også, der er en række fordele i sigte for patienterne.
- Patienten vil på sigt opleve en mere sammenhængende behandling. Journalen kan hurtigt fremfindes uafhængigt af, hvor patienten befinder sig geografisk. EPJ vil også på sigt understøtte de pakkeforløb, der afkorter behandlingsforløbene. Og så vil en samling af data i EPJ automatisere dataopsamlingen til brug for forskning, så vi kan optimere behandlingsmetoderne i fremtiden. Og hvem ved, måske vil en brugervenlig EPJ medvirke til at tiltrække arbejdskraft til regionen.
Flerleverandørstrategi
Region Nordjyllands nye elektroniske patientjournal bygger på en flerleverandørstrategi hvor Region Nordjylland med afsæt i en integrationsplatform leveret af CSC Scandihealth A/S skaber sammenhæng mellem de kliniske systemer, og i én brugergrænseflade samler en lang række af de kliniske data som, når de ses i sammenhæng, opleves som en elektronisk journal der understøtter patientbehandlingen. EPJ giver således klinikeren én fælles tilgang til kliniske data for en patient - og reducerer behovet for gentagne gange at skulle logge ind og skifte mellem IT-systemer.
I første fase er der etableret et driftsmiljø og en integrationsplatform. Herpå er der skabt integration til de store tværgående systemer; røntgen-, medicin-, laboratorie-, mikrobiologi- og patientadministrationssystemet. Fremadrettet udvides integrationerne til også at omfatte patologi, blodbank samt en række systemer fra de enkelte specialer.
Løsningen leveres over de næste år i en række delleverancer hvor funktionaliteten løbende udbygges, samtidig med at de tre eksisterende patientadministrative systemer udfases. De første 2 leverancer er netop er igangsat på Infektionsmedicinsk Afdeling. I de næste delleverancer udbygges løsningen med registrering, journalføring og indrapportering til nationale myndigheder.
Thomas Nordlund er kommunikationskonsulent i Region Nordjylland
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.