DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
Spindoktor: Støjberg endte med at give sig
Inger Støjbergs daværende særlige rådgiver Mark Thorsen udenfor Retten på Frederiksberg, hvor han skulle afgive forklaring for Instrukskommissionen.
Foto: Olafur Steinar Gestsson, Ritzau Scanpix

Instrukskommissionen:
Spindoktor: Støjberg endte med at give sig

Støjberg accepterede på et møde, at der skulle tages individuelle hensyn i asylsag, siger hendes rådgiver.

Daværende udlændingeminister Inger Støjberg (V) accepterede, at der skulle tages individuelle hensyn, når man skulle adskille asylpar, hvor den ene var mindreårig. Sådan huskede hendes daværende særlige rådgiver Mark Thorsen fredag, da han afgav forklaring for Instrukskommissionen.

- Det er en lidt træt accept, som når man trækker på skuldrene og siger, 'så er det jo sådan, det er', sagde han under afhøringen.

Instrukskommissionen er nedsat for at se på sagen, der opstod i 2016 og førte til ulovlig adskillelse af asylpar. Parrene havde krav på en individuel vurdering, og selvom Støjberg og Thorsen pressede på for at gå så langt som muligt imod individuelle hensyn, så accepterede de det, siger de selv.

Accepten faldt på et møde med departementschef Uffe Toudal Pedersen 10. februar 2016, huskede Mark Thorsen.

- Ligesom hvis man skændes med sin kæreste, og man på et tidspunkt konstaterer, at man ikke skændes mere, så trækker man på skuldrene. Hun verbaliserer ikke. Men hun har forstået budskabet, sagde han fredag.

Mark Thorsen var under afhøringen underlagt regler om strafansvar. Han fik i slutningen af januar det indtryk af embedsværket, at de frit kunne adskille alle asylpar, hvor den ene var mindreårig. Men efterhånden stod det klart, at der skulle tages individuelle hensyn.

Tæt op ad Støjberg-forklaringer

Hans forklaringer lægger sig op ad Støjbergs, som han arbejdede tæt sammen med. Hun har tidligere forklaret, at hun godkendte et notat, hvor individuelle hensyn var nævnt.

Det har hun betegnet som et 'helt centralt' notat, men har ikke nævnt det under samråd eller interview i løbet af de fire år, sagen har kørt. Under afhøringerne har flere embedsfolk sagt, at de ikke tillagde notatet nogen betydning.

I stedet blev der lagt vægt på en pressemeddelelse, hvor Støjberg pressede på for at få fjernet et afsnit om individuelle hensyn. Det førte til, at asylpar blev adskilt ulovligt.

Ritzau