Sosuer nedlægger arbejdet i sympati med sygeplejersker
Foto: Bax Lindhardt, Ritzau Scanpix

Sosuer nedlægger arbejdet i sympati med sygeplejersker

De overenskomststridige arbejdsnedlæggelser breder sig nu fra sygeplejersker til andre faggrupper.

Flere faggrupper viser nu offentligt deres støtte til sygeplejerskernes overenskomststridige arbejdsnedlæggelser, og en Facebook-gruppe for sosuer har på 14 dage fået 5.000 medlemmer. Allerede i dag nedlægger sosuerne arbejdet på Toftevang Plejecenter i Silkeborg Kommune. Det fremgår af et opslag i facebookgruppen, skriver Radio4.

Charlotte Marie Høj, sosuassistent og stifter af gruppen “SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere støtter Sygeplejerskerne”, mener, det er på tide, at forholdene for både sygeplejersker, SOSU-assistenter og SOSU-hjælpere ændres:

- Jeg tror, det er tiden til, at befolkningen og politikerne begynder at vide, at der er noget helt galt i vores felters system. Der mangler utroligt meget uddannet personale, vi har travlt og kan ikke følge med. Det er sygeplejerskerne ikke alene om, så deres budskab er vi fuldstændig enige i, siger Charlotte Marie Høj til Radio4.

Ikke tradition for sympatistrejker

Arbejdsnedlæggelserne i Silkeborg får ingen opbakning fra FOA.

- Det kan vi ikke støtte op omkring, men vi forstår frustrationen, siger Torben Hollmann, sektorformand i social- og sundhedssektoren i FOA, til Radio4.

- Hvis man nedlægger arbejdet, hvor det er overenskomststridigt, så kan vi ikke støtte op om det. Det er den måde, vi arbejder på og den aftale, vi har lavet i den danske model, siger han.

I Danmark er der ikke tradition for sympatistrejker af denne karakter. Det fortæller Bent Greve, arbejdsmarkedsforsker ved Roskilde Universitet. Han siger til Radio4, at han aldrig har set noget lignende før.

- Det er fuldstændig uden fortilfælde, at arbejdsnedlæggelser på den måde spreder sig til andre faggrupper. Vi har set støtteerklæringer og lignede før, men aldrig arbejdsnedlæggelser i sympati, siger Bent Greve til Radio4.

ibs