dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Socialtilsyn ændrer praksis efter ulovlig tvang mod børn

Fremover skal kommuner have besked, når et opholdssted får kritik, lover Socialtilsyn Midt efter sag om nedværdigende behandling.

Opholdsstedet Schuberts Minde i Ringkøbing fik for lang snor til at rette op på kritisable forhold, og Socialtilsyn Midt burde have gjort mere, da det i vinteren 2019 blev opmærksom på psykiske overgreb på børn på stedet. Det erkender tilsynet selv i en redegørelse til socialminister Astrid Krag (S) om sagen, skriver Jyllands-Posten.

"Fremover vil Socialtilsyn Midt ved varsling af sanktion orientere eller underrette alle kommuner, uanset om en varslet sanktion ikke gennemføres," skriver tilsynet i redegørelsen, hvor man også opfordrer ministeren til at ændre loven, så samme praksis vil gælde de øvrige fire tilsyn.

Ifølge juridisk lektor Hanne Hartoft er der dog ingen grund til at præcisere den pligt, tilsynet allerede har til at underrette kommuner, når borgere kan blive berørt af bekymrende forhold, siger hun til Jyllands-Posten.

Tvangsløbeture og hån

Avisen har tidligere på sommeren beskrevet, hvordan udsatte børn og unge gennem 20 år fortalte om ulovlige forhold på Schuberts Minde til kommunale sagsbehandlere og tilsyn, uden at myndighederne greb ind.

Under deres ophold blev flere udsat for tvangsløbeture, ulovlig tilbageholdelse af ejendele og nedværdigende behandling, ligesom flere børn blev hånet for selvmordsforsøg og tvunget til at følge en voksen i armslængde i op til et halvt år.

Schuberts Minde lukkede i 2020 efter år med kritiske tilsyn og varsler om truende lukning.

Flere kommuner har erkendt, at de burde have reageret på anbragte børns klager over stedet. Samtidig har socialtilsynet beklaget, at kommuner blev orienteret mundtligt og ikke skriftligt om de kritisable forhold på opholdsstedet.

ak