I 20 år brugte opholdssted ulovlige metoder uden at blive stoppet

Flere myndigheder erkender, at de har svigtet børn og unge på et omstridt opholdssted i Ringkøbing.
4. JUL 2021 14.55

RINGKØBING-SKJERN: Gennem 20 år fortalte børn og unge om ulovlige metoder på opholdsstedet Schuberts Minde i Ringkøbing til kommunale sagsbehandlere og tilsyn, uden at myndighederne greb ind og fik metoderne stoppet.

Det kan Jyllands-Posten søndag afdække på baggrund af aktindsigt i tusindvis af dokumenter og samtaler med flere end 50 tidligere anbragte, ansatte og forældre.

Børn og unge med omsorgssvigt og tunge diagnoser, der frivilligt eller med tvang var anbragt, blev under deres ophold udsat for tvangsløbeture, ulovlig tilbageholdelse af ejendele, nedværdigende behandling og øgenavne, fastslår eksperter.

- Der er tale om ulovlige magtanvendelser, nedværdigende, ydmygende og straffende behandling af børn. Det er beskæmmende og meget bekymrende, at der ikke blev reageret, siger Christine Hemme, lektor og ekspert i anbragte børn, til JP.

Advaret i to årtier

Schuberts Minde lukkede i 2020 efter år med kritiske tilsyn og varsel om, at Socialtilsyn Midt ville lukke stedet på grund af nedværdigende og straffende behandling af børn.

Men det, som fik stedet lukket, havde børn gennem to årtier fortalt deres sagsbehandlere om, viser Jyllands-Postens kortlægning. Børnene blev bl.a. hånet for selvmordsforsøg og straffet med "fodfølge", hvor de skulle følge en voksen i armslængde i op til et halvt år.

- Udsatte børn er blevet placeret et sted med offentlige midler og udsat for strafpædagogik og nedbrydning. Tilsyn og kommuner over hele landet har i den grad svigtet, siger Eva Naur Jensen, lektor i socialret.

Børnene blev tvunget til at løbe, kaldt "ludere", og en 14-årig pige skulle slå op med kæresten, mens de andre hørte på.

Socialtilsyn Midt siger, at Jyllands-Posten afdækker forhold, det gerne ville have kendt til. Flere kommuner erkender svigt.

- Vi skulle have handlet anderledes, og det vil vi gerne beklage, lyder det fra Rudersdal Kommune, der var anbringende kommune for et barn, der i 2014 klagede.

Den tidligere forstander har ikke ønsket at kommentere artiklen. Den daværende bestyrelsesformand mener ikke, at bestyrelsen havde grundlag for at gribe ind tidligere, end det skete.

ibs