Tre boligselskaber og Varde Kommune har gennem en intens og vedholdende indsats haft held til at vende udviklingen i Boulevardbebyggelserne i Varde - i alt 557 boliger beliggende tæt ved hinanden i Vardes nordlige udkant.
For blot 10 år siden var lejlighederne fysisk nedslidte og området præget af tilstande der gjorde dem truet af at udvikle sig til ghettolignende tilstande med øget kriminalitet og hærværk samt hyppig fraflytning. Det var tilstanden så sent som i 2001.
Siden er de mange boliger med solid støtte fra Landsbyggefonden fysisk renoverede for 192 mill. kr. og der er sideløbende iværksat en stor social indsats med bl.a. det sigte at ændre områdets sociale struktur.
Mønsteret er brudt
- Isbjerg Parken, Vestparken og Lerpøtparken var fysisk nedslidte områder, hvor folk ikke var specielt motiverede for at passe på området. Det var præget af en del hærværk og anden småkriminalitet, men vi har i dag politiets ord for, at det mønster er brudt. Der var også udlejningsproblemer og hyppig fraflytning. Fraflytningen falder støt, og i dag kender man ikke til udlejningsproblemer i noget større omfang. Det er lykkedes os at vende udviklingen og gradvist skaffe Boulevardbyggerierne af med tidligere tiders dårlige ry, fortæller beboerrådgiver Asger Helth, der nu i seks år har været primus motor i indsatsen for at skabe fællesskab og fælles aktiviteter i området.
- Vi er i dag fire ansatte finansieret af Landsbyggefonden, LBR og Varde Kommune til at drive vores projekt inklusive Trivselshuset, hvor der de senere år er skabt en meget lang række aktiviteter. Vi har en klub for børn og unge, vi har hobbyværksted, voksen-cafe, foredragsaftener, lektiecafe, motionscenter og meget mere. Beboersammensætningen er under forandring. Hvor det før i høj grad var borgere med anden etnisk oprindelse og folk på overførselsindkomster, er billedet ved at vende.
- Vi åbner os op mod det omkringliggende samfund og viser ikke uden stolthed gerne vores område frem for andre. 11. september inviterer vi således resten af kommunen til at deltage i åbent-hus arrangementer på alle vore væresteder og se vore aktiviteter. Samtidigt åbner en række af beboerne deres boliger op for besøgende, så andre kan se, hvor rart her er blevet. Vi har netop afviklet sommerfest med tivoli, linedance og meget mere. Her hjalp 35 frivilige fra området, så de ca. 3.000 besøgende kunne få en god oplevelse. Vi er stolte af, at det i fællesskab er lykkedes os at vende udviklingen, siger Asger Helth.
Helt konkret er andelen af beboere på overførselsindkomst faldet med 25 pct. de seneste fem år, fraflytningen er støt faldende og tilslutningen til mange aktiviteter er imponerende og i øvrigt stigende.
Et succeskriterium for projektet er også, at man får flere af områdets unge til at få øget uddannelse. Der ligger endnu ikke målinger på den effekt, men lektiecafeen besøges hver gang af ca. 25 unge - et konkret skridt i den rigtige retning.
tj
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse af ovenstående kræver skriftlig tilsagn fra DK Medier.