Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job

Slut med damp i Københavns fjernvarmerør

Siden 1925 har der løbet damp i rørene i Københavns fjernvarmesystem, og nu konverteres til vand fire år før planen.
9. APR 2021 12.43

KØBENHAVN: Torsdag begyndte et nyt kapitel i Københavns varmehistorie: Efter knap 100 år er de sidste dele af den dampbaserede fjernvarme nu endegyldigt konverteret til vand. Det sparer byen for et energiforbrug svarende til mere end 20.000 lejligheder - og så afsluttes konverteringen fire år før planlagt, oplyser Hofor. 
 
Siden 1925 har der løbet damp i rørene i Københavns fjernvarmesystem, og i 2008 udgjorde den dampbaserede fjernvarme ca. en tredjedel af fjernvarmen. Resten var baseret på vand. I mere end ti år har Hofor arbejdet på at konvertere dampområderne til vand, som er langt mere energivenligt.

Skiftet til vand sparer byen for ca. 322 millioner kilowatt-timer sammenlignet med 2009, før konverteringen gik i gang. Det svarer til energiforbruget fra mere end 20.000 københavnerlejligheder - og det sparer københavnerne for en regning på samlet set ca. 200 millioner kr. - hvert år.

Vand både billigere og sikrere

- Projektet svarer til at omlægge det samlede fjernvarmenet i Aalborg. Vi har lagt ca. 100 km rør og nedlagt 1.300 dampcentraler. Oprindeligt havde vi budgetteret med at blive klar i 2025, så det er glædeligt at kunne stå her fire år tidligere takket været en stor indsats fra holdet af interne og eksterne bag projektet igennem alle årene, siger forsyningsdirektør i Hofor, Jane Egebjerg Andersen.

- Vores dampnet var ved at være rigtig gammelt. I stedet for at vælge at vedligeholde det gamle system besluttede vi at bruge anledningen til at fjerne dampen til fordel for vandbaseret fjernvarme. Ud over klimagevinsten er det også langt billigere at producere varmt vand end damp, og endelig er det også mere driftssikkert med vandbaseret fjernvarme. Så nu er det også slut med de såkaldte New York-skorstene, siger Jane Egebjerg Andersen.

Hun oplyser, at projektet fortsætter et stykke tid endnu, selv om dampen er væk, idet man skal rydde op efter sig forskellige steder i Indre By.

ka