Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Slut med at motivere økonomisk til at sortere

Nye regler fra Miljøstyrelsen svækker motivationen til at sortere affald og er årsag til, at en række borgere og erhvervsdrivende landet over må betale ekstra for at få fjernet deres restaffald
16. JUN 2011 13.40

KØBENHAVN: Reglerne er en decideret ommer, mener overborgmester Frank Jensen (S) og teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF), der opfordrer miljøminister Karen Ellemann (V) til at ændre dem hurtigst muligt.

- Det er altså helt hen i vejret, at Miljøstyrelsen skal lave regler, som svækker borgeres incitament til at sortere affald. Samtidig er loven et problem for borgere og erhvervsdrivende, der bliver ramt. Det er derfor mit håb, at ministeren kommer til fornuft og ændrer reglerne hurtigst muligt. Der er ingen grund til at vente på en evaluering, siger overborgmester Frank Jensen. De nye regler fra Miljøstyrelsen har tvunget Københavns Kommune til at ændre reglerne for opkrævning af gebyrer for affald, så borgerne ikke længere bliver belønnet økonomisk for at sortere og genanvende affald. Også KL har rettet henvendelse til ministeren om sagen. Karen Ellemann har tidligere lovet at se på sagen, men det tager for lang tid, mener teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal.

- Nu har vi levet med de urimelige regler i 2010 og det lader til at vi også er tvunget til det i hele 2011, fordi miljøministeren bliver ved med at udskyde problemet. Det er ikke rimeligt, at københavnerne skal vente på ministerens evaluering, der først kommer i slutningen af året, de har brug for en smidig løsning med det samme, hvilket vi fra Københavns Kommunes side har påpeget over for ministeren flere gange, siger teknik- og miljøborgmester Ayfer Baykal (SF).

Mulighed for dispensation
Den nye affaldsbekendtgørelse betyder, at erhvervsdrivende og private ikke længere må benytte de samme affaldscontainere, da de erhvervsdrivende nu skal betale for at få afhentet restaffald.

Det giver særlige problemer i København, hvor der i mange gårdmiljøer bor private og virksomheder side om side. Derfor har Københavns Kommune været tvunget til at ensrette gebyrerne for at få afhentet affald, og det har økonomisk betydning for de mange, der har brugt energi på at sortere og genanvende affald, da man tidligere betalte for de mængder af affald, der blev afhentet. 15. juni 2011.

De nye regler rammer også en lang række mindre erhvervsdrivende, der med de nye regler skal betale gebyr for at komme af med affald, uanset hvor meget der er tale om. Her er det dog muligt at søge kommunen om dispensation.