Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Sluk for køleskabet, når det er tomt

Pedel Viking Peterson på Stengårdsskolen i Egedal har været med til at sænke kommunens CO2-udslip med hele 9,3 pct.
5. SEP 2011 9.33

EGEDAL:- Egedal har været effektiv til at reducere CO2-udslippet og har opnået et imponerende resultat, siger Jens la Cour, der er kampagneleder i Danmarks Naturfredningsforening. Sammen med 70 andre kommuner har Egedal underskrevet en aftale med Naturfredningsforeningen om at reducere CO2 udslippet og er en af de kommuner, der har klaret sig bedst.

- Vi mangler kun at spare 0,7 pct. for at nå vores mål på ti pct. inden 2013, og når vi kommer derop, fortsætter vi selvfølgelig indsatsen, siger energikoordinator Lisbeth Berg.

Hun anslår, at Egedal Kommune siden 2007 samlet set har sparet, hvad der svarer til et helt års elforbrug for 1200 husstande eller hvad Ganløse landsby bruger i strøm på et år.

- Vi har fokuseret på at mindske forbruget hos kommunens energislugere såsom skoler, daginstitutioner og idrætshaller, der står for 60 pct. af kommunens samlede energiforbrug. Især pedellerne på institutionerne kan tage æren for, at kommunen har reduceret sit forbrug så meget.

Skole sparer 235.000 kr.
En af de pedeller, der har været med til at sænke kommunens energiforbrug, er Viking Peterson, der har sparet 235.000 kr. på Stengårdsskolens energibudget siden 2009.

- Det har overrasket mig, at man kan spare så meget på energien bare ved at bruge sin sunde fornuft, siger teknisk serviceleder Viking Peterson.

Alle pærerne er blevet udskiftet med sparepærer, men det var først ved at gennemgå skolebygningerne systematisk for energispild, at han fik nye ideer til at spare: F.eks. at slukke for køleskabene, når madpakkerne er spist, at slukke køleskabene til mælk, når mælken er delt ud samt sørge for at bygningens ventilation kun er tændt, når lokalerne er i brug.

- Det handler om at kende detaljerne i bygningen. Blandt andet opdagede jeg, at man kan skrue ned for den hastighed, ventilationen kører med. Det har været udfordrende, at få styr på energiens tekniske detaljer og det har gjort mit pedelarbejde sjovere, siger Viking Peterson.