Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
Serap Erdogan har fået hjælp af Bjarne Simonsen til at finde vikarjob, men også til at finde rundt i eboks.
Foto: Per Algreen

Skurvogn i belastet bydel hjælper flere i job

Det tog tid at skabe tillid, men nu spørger selv børnene efter et job i jobcentrets skurvogn i Sundparken i Horsens.
7. AUG 2020 12.50

HORSENS: - Skal jobcentret nu ud og kontrollere os?

Sådan reagerede en del ledige beboere, da en skurvogn - bemandet med folk fra Jobcenter Horsens - i 2018 pludselig holdt i boligområdet Sundparken, som har status som hård ghetto på den såkaldte ghettoliste.

Men beboernes skepsis blev hurtigt vendt til tillid, fortæller kommunen.

Skurvognen var led i en særlig indsats, der skal få flere ledige i området i arbejde. Og der er tegn på, at den uformelle kontakt i skurvognen giver resultater. Således er antallet af ledige, som modtager offentlige ydelser, faldet med 75 personer fra april 2018 til juli 2020.

- Før coronakrisen fik vi mange ledige i job, uddannelse eller afklaret til anden forsørgelse, og nu fortsætter vi, hvor vi slap, fortæller Bjarne Simonsen, der er virksomhedskonsulent i Jobcenter Horsens.

Vi er her for at hjælpe

Sammen med beskæftigelsesrådgiver Jane Bosse Slot og fem andre bemander han skurvognen ugens første fire dage.

- I starten var det lidt op ad bakke med kontakten til de ledige. Nogle af beboerne følte, at vi holdt herude for at kontrollere dem, men de fandt ret hurtigt ud af, at vi ikke er farlige, og at vi udelukkende er her for at hjælpe dem. Det handler om at få skabt tillid, og det er lykkedes ganske godt, fortæller Bjarne Simonsen.

- Nu er beboerne glade for, at vi er her, og vi kan konstatere, at der er et mere stabilt fremmøde, når vi indkalder til samtale herude. Nogle kigger også lige ind til en snak, når de går forbi. Og så har skurvognen en opdragelsesmæssig effekt, for børnene banker på og spørger, 'har I et job til mig?'.

Jane Bosse Slot supplerer:

- Vi har en god kontakt med de ledige både i skurvognen og inde på jobcentret, men på en eller anden måde virker livet mindre kompliceret herude midt i naturen. Det er nemmere at få tingene vinget af.

Hjælper også med andet

41-årige Serap Erdogan er én af dem, som jævnligt kommer forbi skurvognen. Hun er for øjeblikket ledig, men vil gerne have et job inden for rengøring.

- Bjarne har blandt andet skaffet mig nogle vikarjob, men han hjælper mig også med andre ting. For eksempel hvordan jeg skal bruge eBoks. Vi kender hinanden, og det er rart.

På baggrund af de gode resultater har Jobcenter Horsens nu også fået kontor i et udsat boligområde omkring Sønderbro i Horsens.

ak