
Kommunerne bør spille en mere central rolle, hvis flere elever skal have glæde af skole-virksomhedssamarbejde, lyder en af konlusionerne i en ny undersøgelse, der tirsdag præsenteres for 100 repræsentanter fra kommuner, virksomheder og organistationer.
Det er KL, DI (Dansk Industri) og Naturvidenskaberns Hus, der mødes til en konference, hvor en kommunal strategi for skole- og virksomhedssamarbejdet er på dagsordnen, og hvor den nye undersøgelse og en kortlægning af området bliver præsenteret.
En af baggrundene for konferencen er udsigten til, at der i 2030 vil mangle op mod 99.000 faglærte, mens der allerede i 2025 er behov for 10.000 ingeniører og kandidater indenfor it og teknik.
Kortlægningen
Den kortlægning, der præsenteres, afdækker den nuværende udbredelse af skole-virksomhedssamrbejdet i landet. Den er på vegne af Naturvidenskabernes Hus lavet af Rambøll Management Consulting ved hjælp af tre spørgeskemaundersøgelser. Den første ser på udbredelsen ud fra et kommunalt perspektiv, og de to andre fra henholdsvis grundskolens og de gymnasiale uddannelsers.
Kortlægningen viser bl.a., at mange skoler, gymnasier og kommuner allerede arbejder med og ser et potentiale i skole-virksomhedssamarbejdet.
Hvor langt kommunerne oplever at være i skole-virksomhedssamarbejde er der stor forskel på. Meget få kommuner er slet ikke gået i gang, og meget få oplever modsat at være førende på området. Der er også stor variation i kommunernes organisering. Nogle kommuner har en central organisering, hvor de varetager en stor del af arbejdet med at igangsætte og tilrettelægge, mens andre kommuner har en meget decentral organisering, hvor al ansvar for skole-virksomhedssamarbejde er uddelegeret til de enkelte skoler.
Kun 30 pct. af matematik- og naturfagslærererne i grundskolen oplever, at udbyttet af skole-virksomhedssamarbejdet i høj eller meget høj grad står mål med den tid og de ressourcer, de bruger på det. Kortlægningen konkluderer derfor bl.a. at der er "rum for at styrke udbredelsen og praksis".
Undersøgelsen
Interviews med ledere i ti kommuner, primært skolechefer, er grundlaget for en undersøgelse af den kommunale organisering af samarbejdet mellem skoler. Den er lavet af Ph.d. Mathilde Hjerrild Carlsen, der peger på, at kommunerne bør spille en mere central rolle.
De udvalgte kommuner har alle erfaringer med en kommunalforankring af samarbejdet men med forskel på, hvor længe de har arbejdet med det. De er derudover udvalgt, fordi de adskiller sig fra hinanden i størrelse, geografi og demografi. Kommunerne fordeler sig på fem i Østdanmark og fem i Vestdanmark.
- Barrierer i form af manglende koordinering af samarbejdet og tværgående aftaler med virksomheder kan ikke løses af den enkelte lærer eller den enkelte skole. Kommunerne kan understøtte et langtidsholdbart samarbejde ved at skabe gode rammer for samarbejdet og opbygge relationer og kompetencer både lokalt og på kommunalt niveau, siger Ph.d. Mathilde Hjerrild Carlsen.
Hendes undersøgelse viser bl. a. at kommunerne mest har haft fokus på at åbne døre til det lokale erhvervsliv, men at de nu retter blikket mod organiseringen af et langtidsholdbart samarbejde.
- Rigtig mange virksomheder har også et blik for deres samfundsmæssige opgave, så de tænker på den lange bane her – at de har en forpligtelse i forhold til vores unge mennesker i at give dem en bredere palet at vælge ud fra, siger en skolechef fra interviewundersøgelsen.
De 10 kommuner i undersøgelsen er Gentofte, Haderslev, Helsingør, Hjørring, Hvidovre, Kalundborg, Solrød, Syddjurs, Viborg og Aalborg. Ud over at de fleste af de interviewede er skolechefer, er en af dem faglig leder på skoleområdet og en anden er forvaltningsdirektør.
Otte spørgsmål til inspiration af SVS (Skole- virksomhedssamarbejde) ud fra undersøgelsens fire hovedkonklusioner
Strategiske fællesskaber:
• Hvilke strukturer på tværs af administrative enheder og politiske udvalg har kommuner brug for i forbindelse med SVS?
• Hvad motiverer virksomheder i et samarbejde om langsigtede visioner?
Holdbarhed i samarbejdet:
• Hvilke former for aftaler skal kommunen indgå med virksomheder, og hvordan vedligeholdes relationen?
• Hvordan bevarer og understøtter kommunen samarbejde båret af lokalt engagement omkring den enkelte skole?
Kommunale skole-virksomhedsforløb:
• Hvordan kan kommunen lykkes med at oversætte mellem skolens og virksomheders fagligheder?
• Hvordan understøtter kommunen lærernes anvendelse af skolevirksomhedsforløb?
Professionelle kompetencer og medarbejderprofiler:
• Hvilke kompetencer er der behov for i det udførende arbejde med SVS?
• Hvor i organisationen skal kompetencer til SVS udvikles og forankres?
Undersøgelse af kommunal organisering af samarbejde mellem skoler og virksomheder ses her.
Kortlægning af skole-virksomhedssamarbejde ses i rapporten her.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.