Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Skanderborg vil bruge borgernes energispare-ideer

Det er ikke nok med et professionelt firmas gennemgang af kommunens bygninger, for borgerne kan have viden og ideer, som de professionelle overser, mener kommunen

SKANDERBORG: En flok professionelle fra firmaet GDL er i gang med at gennemgå hovedparten af de kommunale bygninger for mulige energibesparelser. Alligevel kan der være ting de overser, ting, som daglige brugere af bygningerne bedre kan se. Det kan f.eks. være lys eller ventilation, som er tændt i døgndrift, eller utætte tætningslister, træk eller radiatorer, som er overvarme. Det kan også være ideer om investering i vedvarende energi.

Hvis borgerne melder ideerne ind inden 1. juni, vil de komme med i overvejelserne af, hvilke investeringer, der skal ske, lover kommunen.

Energiforbedringerne betales af de efterfølgende besparelser på energiregningerne. Dette, at få et firma til at investere i energiforbedringer, som betales af de efterfølgende besparelser, kaldes et ESCO (Energy Saving Company). Det har været brugt meget i nogle andre lande, mens det herhjemme er forholdsvis nyt.

Normalt er det ledere, pedeller og ESCO firmaet alene, som finder de investeringer, der skal foretages. Men denne gang har alle altså mulighed for at melde deres ideer ind. ESCO-firmaet lover, at alle ideerne kommer med i overvejelserne af, hvad der i sidste ende ender med at blive investeret i.

I 2012-2014 vil der ske en massiv investering på ca. 50 mio. i energiforbedringer i de kommunale bygninger på baggrund af gennemgangen af bygningerne i 2011 samt de ideer, der kommer ind fra borgerne. Investeringerne vil blive fulgt op af lokale energisparekampagner, så der bliver sparet på el og varme ved hjælp af både renoveringstiltag og ændret energiadfærd.

mou