
En intelligent bypolitik med fokus på udviklingen af miljøteknologier vil gavne hele Danmark, også yderområderne. Det skyldes at byerne er de lokale vækstcentre - ligegyldigt om vi taler om København, Odense, Viborg eller Tønder. Her er befolkningskoncentrationerne, det lokale erhvervsliv, uddannelsesinstitutionerne med mere. Det giver samlet set både nogle særlige udfordringer og muligheder, som man kan bygge på, når man vil skabe grobund for en bæredygtig vækst og udvikling i hele Danmark.
Sådan hedder det i SFs nye udspil til en national bypolitik. Partiet foreslår bl.a. etablering af en bypolitisk styrelse. SF skriver i oplægget:
'Styrelsens første opgave bliver at udarbejde udkast til ny national bypolitik, der kan sætte bypolitik på den hjemlige dagsorden.
Styrelsen skal være slagkraftig og placeres centralt i det ministerielle hierarki. En bypolitisk styrelse skal have den fornødne power til at kunne samarbejde og agere i forhold til alle ministerier, der har berøringsflader med bypolitikken.
Den bypolitiske styrelse skal samle best practice op i hele landet og hjælpe med at distribuere denne viden til andre kommuner. Den skal hjælpe kommunerne og komme med forslag til fælles tværkommunale initiativer, som kan styrke udviklingen af grønne teknologier i Danmark. Det skal ikke mindst ske i form af de nationale strategier.'
Kommunerne skal - i forlængelse af den nationale politik for bæredygtige byer - hvert fjerde år udarbejde kommunale bæredygtighedsplaner. Det hedder i udspillet:
'Til forskel fra i dag skal kommunernes bæredygtighedsplaner således eksempelvis forholde sig til samarbejde og sammenhæng med andre byers bæredygtighedsplaner. Bæredygtighedsplanerne erstatter kommunernes nuværende Agenda-21 planer og integreres i byernes kommuneplansstrategier samt i kommunernes budgetplanlægning.
Målet er med andre ord at gøre grøn vækst til en integreret del af kommunernes overordnede planlægning og dermed give bæredygtigheden maksimal tyngde i byernes udvikling. Og ikke som i dag, hvor kommunernes Agenda-planer ofte lever et liv "ved siden af" byernes økonomiske udvikling.
I forbindelse med udarbejdelsen af de kommunale bæredygtighedsplaner forpligtes kommunerne til både at melde både "best practice" og barrierer ind til den bypolitiske styrelse.
Alle byer med et indbyggertal på over 25.000 er forpligtet til at udarbejde bæredygtighedsplaner samt meddele best practice og barrierer, mens byer over 10.000 er velkomne til at bidrage, men ikke forpligtede.'
- Flere og flere mennesker flytter til byerne. De, der finder svaret på byernes udfordringer med energi, rent vand, luft og et levende og attraktivt byrum, vil kunne skabe nye arbejdspladser i området og eksportere disse løsninger til resten af verden. Markedspotentialet er enormt, siger SFs miljøpolitiske ordfører, Ida Auken.
mou
Læs hele den omfattende plan for en fremtidig bypolitik
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.