DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger

Seniorbofællesskaber dukker op og afhjælper ensomhed

Flere og flere seniorfællesskaber ser dagens lys i 2020 og er med til at modvirke den stigende ensomhed blandt ældre.

I løbet af i år vil der åbne 31 nye seniorfællesskaber, og med det samlede antal boliger på 1.072 er det det højeste antal på et år nogensinde. Det viser en gennemgang fra Realdania, som også fortæller, at omkring 80.000 ældre danskere overvejer at flytte i bofællesskab.

I 2016 var der 215 seniorbofællesskaber, så det er en markant stigning på få år. Det er også i god tråd med den voksende gruppe af ældre, hvor det estimeres, at flere end 100.000 ældre er påvirket af ensomhed.

Mange af bofællesskaberne er kickstartet af Realdania gennem initiativet 'Rum og fællesskab for ældre'. Her har Realdania blandt andet støttet ti opførsler af bofællesskaber i hele landet sammen med pensionsselskaber eller den almene boligsektor.

- En indsats, der nu ser ud til at have båret frugt. Der er uden tvivl nogle strømninger i tiden, hvor vi søger alternative måder at bo på samt en demografisk udvikling med flere og flere ældre, som sætter boligmarkedet under pres. Vi har sammen med en række bygherrer forsøgt at vise, at der er en god businesscase her – at man kan bygge nogle moderne seniorbofællesskaber, der også indeholder boliger, som er til at betale på en folkepension, og som samtidig er en god forretning for bygherre, siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania.

Fakta

  • 9,7 pct. af de ældre, svarende til cirka 104.000 danskere over 65 år, føler sig ofte eller engang imellem ufrivilligt ensomme. Blandt de ældre med den dårligste økonomi føler 39 pct. sig ensomme.
  • Ældre i bofællesskaber oplever, at de har fået en øget livskvalitet, og de har tættere og mere aktive naborelationer end ældre i andre boformer.
  • En undersøgelse fra SFI viser, at flere end 80.000 ældre i dag ønsker at flytte i seniorbofællesskab.
  • I 2040 vil hver fjerde dansker være over 65 år.

Kilde: Realdania, SFI og Methods/Petersen

Læs mere og find grafer hos Realdania.

ibs