Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job
De fleste danske strande har karakteren 'excellent'.
Foto: Miljøstyrelsen.

Seks nye strande med rent badevand

Der har aldrig været så mange danske strande med badevand i topklasse som nu, viser årets badevandsrapport. Samtidig er der færre strande med dårligt badevand.
9. JUN 2020 14.56

I årets rapport er der kommet seks nye danske strande med den bedste vandkvalitet, oplyser Miljøstyrelsen: Sølystparken, Silkeborg; Havnebadet Struer; Badezone Bølgen, København; Lynger Strand, Endelave; Fyel Badesø, Horsens; Det marine center, Skivedepotet, Sønderborg.

Antallet af strande med bedste vandkvalitet er dermed oppe på 903. Samtidig der kun ni strande med dårlig badevandskvalitet – fem færre end sidste år.

Det viser den nye badevandsrapport fra det europæiske miljøagentur, der samler oplysninger om badestrande og badevandskvalitet i hele Europa.

- Vi er blevet bedre til at undgå bakterieforureninger af badevandet. Når kommunerne klimatilpasser byerne med fx nedsivning af regnvand i grønne områder, så aflaster det kloakkerne, så de ikke løber over og forurener badevandet. Desuden har sidste års sommertørke også medvirket til færre overløb, fortæller kontorchef Rasmus Moes fra Miljøstyrelsen.

Vurderingen af det danske badevand er baseret på 9.422 vandprøver i badesæsonen 2019 fordelt på i alt 1022 badevandsstationer.

Læs den nye badevandsrapport.

Danmark på tiendeplads i EU

Langt de fleste danske strande, i alt 903, har den bedste vandkvalitet kaldet excellent i opgørelsen. I den næstbedste gruppe, kaldet god er der 84 strande. Så følger gruppen med tilfredsstillende vandkvalitet, hvor der er 20 strande og endelig er der ni strande med dårlig badevandskvalitet.

Badevandets kvalitet er vurderet ud fra mængden af sundhedsskadelige bakterier, som kan skyldes overløb fra kloakker eller fx en fuglekoloni i nærheden af badeområdet.

Danmark ligger nu på en samlet tiendeplads målt på strande med det bedste badevand blandt i alt 29 lande bestående af EU-landene plus Albanien og Schweiz. Og blandt de ti lande har Danmark suverænt flest top-strande at byde på, nemlig 903. Cypern, Østrig Malta og der indtager de tre første pladser på ranglisten har til sammen kun målt badevandskvalitet på i alt 461 strande. 

Er man interesseret i at se, hvordan ens lokale strand har klaret sig, kan man se det på kortet her.