Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Job
S i København binder sine KV-kandidater ulovligt
Ikram Sarwar var socialdemokrat indtil lige efter kommunalvalget i 2013, og så skiftede han til De Radikale. Nu forsøger Socialdemokratiet at hindre flere partiskift ved at binde sine kandidater med en økonomisk aftale.
Foto: Niels Ahlmann Olesen, Rtizau Scanpix

KV21:
S i København binder sine KV-kandidater ulovligt

Kandidater, der stiller op for Socialdemokratiet i København, skal skrive under på at betale penge fra deres valgkamp tilbage til partiet, hvis de skifter til et andet efter valget. Det er i strid med grundloven.
10. APR 2021 9.00
TEMA: KV21

PODCAST: Socialdemokratiet i København kræver af sine kandidater til kommunalvalget 16. november, at de skriver under på en erklæring, som forpligter dem til at betale penge, der er brugt på deres valgkamp, tilbage til partiet, hvis de skifter til et andet parti efter valget.

Det sker blandt andet som konsekvens af situationen ved valget i 2013, hvor en af Socialdemokratiets top-kandidater Ikram Sarwar umiddelbart efter valget skiftede til De Radikale i Borgerrerpræsentationen.

Men det er en ugyldig erklæring og på kant med grundloven, siger kommunal-ekspert, lektor på Danmarks Medie og Journalisthøjskole, Roger Buch, i en ny udgave af podcasten Vi nørder valg.

Roger Buch vurderer, at der gælder den samme ret for kommunalpolitikere som for folketingsmedlemmer, nemlig, at de kun er bundet af deres overbevisning, som der står i grundlovens paragraf 56.

Grundloven

Grundloven nævner ganske vist ikke direkte kommunalpolitikere, men Inderigsministeriet og KL har i en fælles rappport efter kommunalvalget i 2009 konkluderet det samme, at kommunalbestyrelsesmedlemmer har samme ret som folketingsmedlemmer, hvis de vil skifte parti.

Formanden for Socialdemokratiet i København, Jan Salling, siger til Kommunen.dk, at han godt er klar over, at den erklæring, som partiets KV-kandidater skal skrive under på, ikke er juridisk bindende. 

Hør mere om partihop eller partiskift og partidisciplin i podcasten Vi nørder valg.