Roskilde vil prøve med egen højskole til psykisk sårbare

Med ophold mellem tre og 12 måneder skal borgere med psykiske vanskeligheder møde både undervisning og fællesskab på vej mod at kunne bo alene.

ROSKILDE: For nogle borgere med psykiske vanskeligheder kan det i perioder være rigtig svært at bo alene. Roskilde Kommune vil nu etablere en højskole for psykisk sårbare på et tidligere plejecenter, hvor de kan møde et fællesskab og opnå den nødvendige tryghed, oplyser kommunen.

Borgerne har brug for værktøjer til at klare sig i en almindelig bolig. Hvordan gør man rent? Hvor ofte? Hvad med indkøb og madlavning? Og hvordan husker man at betale regninger?

Alt det, de fleste har med hjemmefra, men som sjældent er på nethinden hos borgere, der har svært ved at tage vare på sig selv. Det skyldes typisk, at psykiske lidelser og vanskeligheder fylder langt mere i borgerens liv. 

I sådanne tilfælde kan et højskoleophold netop være det, der skal til, så de frit kan lære at forstå både sig selv og senere kunne bo på egen hånd, lyder baggrunden i kommunen, der er klar til at lade borgere i alderen 30-75 år komme på højskolen.

Det sidste stykke videre

Undervisning og fællesskab er en kendt blanding fra landets traditionelle højskoler. Formand for Beskæftigelses- og Socialudvalget Bent Jørgensen (V) håber, at det samme bliver tilfældet på højskolen på Asterscentret:

- Vi ønsker at skabe et sted, hvor psykisk sårbare borgere får mulighed for at arbejde med sig selv, mens de får støtte af noget yderst kompetent personale. Samtidig ønsker vi også, at de indgår i et fællesskab med de andre beboere, så de kan støtte hinanden og få en tro på, at de kan komme det sidste stykke og komme til at bo for sig selv.

Astershøjskolen hedder højskolen og skal i første omgang være et forsøg i to-tre år. Deltagerne bor på højskolen, og opholdets varighed afhænger af den enkelte borger og kan vare mellem tre og 12 måneder.

ka