
ROSKILDE: Roskilde Kommune sætter nu hælene i over for staten og Dansk Dekomissionering, DD, og vil ikke give en ønsket fristforlængelse på tre år, skriver sn.dk.
Ønsket fra DD gik på at lade lavradioaktivt malm, der i 1970'erne blev hentet fra Kvanefjeld i Grønland til brug i dansk radioaktiv forskning, blive liggende på Risø tre år mere, fordi byggeriet vil tage tid. Affaldet skal ifølge kommunens påbud fra 2018 være fjernet og området være oprenset med udgangen af 2022, men DD vurderer, at et nyt mellemlager for affaldet først kan stå færdigt i 2025.
- Vi siger nej til endnu en forlængelse, for staten har haft mange år til at få styr på det her, og der er ikke sket noget som helst endnu, så vi mener, det er fornuftigt at følge de tidsplaner, der er lagt, siger Karim Arfaoui (S), formand for klima- og miljøudvalget.
Folketinget besluttede i maj 2018, at Risø-halvøen indtil senest 2073 fortsat skal modtage, håndtere og opbevare radioaktivt affald. Det kræver derfor det omtalte nye mellemlager på Risø, som både skal være højvandssikret og klimastyret.
I 2015 var fem andre kommuner i spil til at huse et slutdepot til atomaffaldet: Bornholm, Lolland, Kerteminde, Struer og Skive, der alle kategorisk nægtede.
- Forskningsstation på Risø har eksisteret siden 1957.
- Risø-anlæggene blev taget i brug for at udforske atomenergiens muligheder.
- Men i 1985 besluttede Folketinget, at atomkraft ikke skal være en del af dansk energiforsyning.
- I 2000 blev det sidste anlæg på Risø taget ud af drift.
Tekst, grafik, billeder, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. DK Medier forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indholdet med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens §11 b og DSM-direktivets artikel 4.
Kunder med IP-aftale/Storkundeaftaler må kun dele DK Nyts artikler internt til brug for behandling af konkrete sager. Ved deling af konkrete sager forstås journalisering, arkivering eller lignende.
Kunder med personligt abonnement/login må ikke dele DK Nyts artikler med personer, der ikke selv har et personligt abonnement på DK Nyt
Afvigelse fra ovenstående kræver skriftligt tilsagn fra DK Medier.