Roskilde siger nej til at forlænge frist for radioaktivt affald
Regeringen og Folketingets partier blev i 2018 enige om, at Danmarks atomaffald fortsat oplagres på Risø nord for Roskilde indtil senest 2073.
Foto: Niels Ahlmann Olesen, Ritzau Scanpix

Roskilde siger nej til at forlænge frist for radioaktivt affald

Klima- og miljøudvalget holder fast i sit påbud om, at det nye mellemlager til lavradioaktivt malm skal være klar i 2022.
2. JUN 2021 9.00

ROSKILDE: Roskilde Kommune sætter nu hælene i over for staten og Dansk Dekomissionering, DD, og vil ikke give en ønsket fristforlængelse på tre år, skriver sn.dk.

Ønsket fra DD gik på at lade lavradioaktivt malm, der i 1970'erne blev hentet fra Kvanefjeld i Grønland til brug i dansk radioaktiv forskning, blive liggende på Risø tre år mere, fordi byggeriet vil tage tid. Affaldet skal ifølge kommunens påbud fra 2018 være fjernet og området være oprenset med udgangen af 2022, men DD vurderer, at et nyt mellemlager for affaldet først kan stå færdigt i 2025.

- Vi siger nej til endnu en forlængelse, for staten har haft mange år til at få styr på det her, og der er ikke sket noget som helst endnu, så vi mener, det er fornuftigt at følge de tidsplaner, der er lagt, siger Karim Arfaoui (S), formand for klima- og miljøudvalget.

Folketinget besluttede i maj 2018, at Risø-halvøen indtil senest 2073 fortsat skal modtage, håndtere og opbevare radioaktivt affald. Det kræver derfor det omtalte nye mellemlager på Risø, som både skal være højvandssikret og klimastyret.

I 2015 var fem andre kommuner i spil til at huse et slutdepot til atomaffaldet: Bornholm, Lolland, Kerteminde, Struer og Skive, der alle kategorisk nægtede.

  • Forskningsstation på Risø har eksisteret siden 1957.
  • Risø-anlæggene blev taget i brug for at udforske atomenergiens muligheder.
  • Men i 1985 besluttede Folketinget, at atomkraft ikke skal være en del af dansk energiforsyning.
  • I 2000 blev det sidste anlæg på Risø taget ud af drift.