DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Rødovre fik periodens fjerde borgmesterskifte i utide
Simon Aggesen (K), da han tiltrådte som politisk overhovede på Frederiksberg i marts 2019.
Foto: Linda Kastrup, Ritzau Scanpix

Rødovre fik periodens fjerde borgmesterskifte i utide

I forrige byrådsperiode var der ti kommuner, der fik ny borgmester i løbet af perioden - deraf to efter de første to år.
22. JAN 2020 14.32

Med Erik Nielsens (S) udmelding i dag om at stoppe på sin borgmesterpost i Rødovre midt i perioden, bliver han den fjerde borgmester i denne periode, der stopper i utide.

I marts 2019 var det Frederiksbergs borgmester gennem 10 år, 64-årige Jørgen Glenthøj (K), der havde 'nået en alder, hvor det vil være passende for mig at tænke på mere tid til familien og andre gøremål'. Glenthøj havde haft 25 år i kommunalbestyrelsen, og hans afløser blev den dengang 31-årige Simon Aggesen (K), som blev næstyngste borgmester blandt de 98.

To måneder senere - i marts 2019 - kom turen til Skanderborg, hvor 63-årige Jørgen Gaarde (S) i modsætning til Glenthøj helt trak sig ud af byrådet, da han stoppede efter 21 år i lokalpolitik, deraf de 10 som borgmester. Det skete med en begrundelse om manglende 'overskud til lange arbejdsdage og lange arbejdsuger'. Efterfølger blev 42-årige Frands Fischer (S), der har siddet i byrådet siden 2010.

I august 2019 var det regeringsskiftet, der trak en borgmester ind som minister: Roskilde-borgmester 38-årige Joy Mogensen (S) blev kultur- og kirkeminister og stoppede dermed efter otte år som borgmester. Hendes afløser blev Tomas Breddam (S), der blev valgt ind i byrådet ved KV13. Joy Mogensen havde været borgmester siden 2011, hvor hun afløste Poul Lindor Nielsen (S), der også stoppede midt i en periode.

Det at stoppe midt i en periode var der i forrige byrådsperiode fra 2014-2017 ti eksempler på. Planlagte udskiftninger i god tid inden KV17 lå bag de fem nye navne. Resten skyldtes dødsfald, stress samt personligt og politisk avancement. 

I forrige periode kom udskiftning nummer to efter efter godt to år - i januar 2016. Tilsvarende langt inde i den nuværende periode er Erik Nielsens exit blevet til udskiftning nummer fire.

Se dknyts gennemgang af de ti borgmester-udskiftninger i forrige periode fra september 2017.