Røde gadelys skal skåne flagermus i Gladsaxe

De røde lys skal også gøre forbipasserende opmærksomme på, at her er et særligt naturområde, der skal beskyttes.

GLADSAXE: Langs Frederiksborgvej i Gladsaxe bor en flagermuskoloni – og nu hvor vejbelysningen alligevel skal renoveres, bliver gadelysene her nøje udvalgt i en rød farve, så det generer flagermusene og dermed biodiversiteten mindst muligt.

- Vi har ønsket en belysning, der påvirker flagermusene og naturen mindst muligt, uden at gå på kompromis med trafiksikkerheden. Ingen lys eller slukket lys ville være det bedste lys for flagermusene, men da det ikke er muligt, er rødt lys det bedste, og det har vi så valgt på den del af strækningen, hvor flagermusene bor, siger vejingeniør Jonas Jørgensen fra Trafik og mobilitet.

Et hollandsk forskningsprojekt viser, at lys, som indeholder korte bølgelængder, såsom blåt, grønt og hvidt lys, ser ud til at have en større effekt på flagermusenes aktivitet og adfærd, end lys med længere bølgelængder som fx rødt lys. Det røde lys er også det bedste lys for de fleste arter af flagermus, når de jager føde.

- Der vil selvfølgelig være en tilvænningsperiode, både for flagermus og mennesker, men vi er overbeviste om, at tiltagene på Frederiksborgvej får en positiv effekt på flagermuskolonien i området. Overordnet håber vi, at alle tager godt imod den nye belysning, og at det røde lys ikke kun får funktionel værdi, men også symbolsk værdi. Det røde lys skal gerne gøre forbipasserende opmærksomme på, at her er et særligt naturområde, man ønsker at beskytte, siger Philip Jelvard, lysdesigner hos Light Bureau, der er med inde over.

Ifølge TV2 Lorry er den samlede pris på projektet 25 mio. kr, hvoraf cirka 3 mio. kr. går til de særlige røde lys.

  • Gladsaxe skifter omkring 5.000 armaturer til et mere bæredygtigt valg.
  • Projektet foregår i samarbejde med Light Bureau, Andel Lumen og det EU finansierede Lighting Metropolis - Green Mobility, som Gladsaxe og andre omegnskommuner og svenske kommuner er partnere i. 
  • Ved Frederiksborgvej er der registreret syv arter flagermus. Især for dværgflagermusen, som er den mest almindelige art i området, og den langhårede flagermus er der størst risiko for negativ indflydelse fra veje.

ka