dkhavenergi
dkvindkraft
dknyt
dksocial
dksundhed
dkindkob
DK Debat
DK Stillinger

Robotter skal sortere ansøgninger om hjælpemidler

Sønderborg er indstillet til at lave signaturprojekt med kunstig intelligens.

SØNDERBORG: Kan kunstig intelligens bruges i sagsbehandlingen af ansøgninger om hjælpemidler?

Det er Sønderborg Kommune i regeringens finanslovsforslag indstillet til at modtage 3,2 mio. kr. til at undersøge i et signaturprojekt.

Kommunen modtager dagligt mellem 15 og 20 ansøgninger om kropsbårne hjælpemidler som fx korsetter, diabetesmaterialer, ortopædisk fodtøj mv. Det svarer til cirka 5.000 ansøgninger årligt.

Kunstig intelligens kan blandt andet bruges til at tjekke, om den rette dokumentation er med, ligesom den kan sortere ansøgningerne, så de, der haster mest, kan blive behandlet først. Det vil optimere ansøgningsprocessen og nedbringe sagsbehandlingstiden.

Etiske og juridiske overvejelser

- Projektet handler først og fremmest om at afprøve en teknologi, som vi forventer kan hjælpe med at behandle sagerne hurtigere på et område, hvor vi har haft svært ved at følge med. To sager er aldrig helt ens, men de fleste sager har så meget til fælles, at kunstig intelligens kan gøre rigtig meget for os, siger formand for Social- og Sundhedsudvalget Preben Storm (S).

Han forsikrer, at det fortsat vil være mennesker, der træffer beslutning i sagerne.

En del af projektet er også at finde vej i forhold til etiske og juridiske overvejelser, der selvfølgelig er forbundet med at have robotter med ind over behandlingen af sager.
 
Sønderborg Kommune har i ansøgningsprocessen haft et tæt samarbejde med private leverandører, der har givet teknisk sparring og været med til at kvalificere ansøgningen.
 
Projektet forventes gennemført 2021-2022.

ak