DK Medier
Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK Stillinger
Riskærs nye partinavn kan tvinge lokale lister til nyt navn til KV21
Klaus Riskær Pedersen vil skifte sit partinavn ud, og lykkes det, får det konsekvenser for borgerlisterne rundt om i mange kommuner.
Foto: Kristian Djurhuus, Ritzau Scanpix

Riskærs nye partinavn kan tvinge lokale lister til nyt navn til KV21

Hvis opstillingsberettigelsen kommer i hus inden KV21, får det landsdækkende parti Borgerlisten eneret på navnet. Ved KV17 var der 16 lokale lister med det navn i 16 kommuner.
21. DEC 2019 9.00

En række lokale lister skal finde sig et nyt navn, hvis det inden KV21 lykkes partistifter Klaus Riskær Pedersen at få sit parti gjort opstillingsberettiget til folketingsvalg under dets nye navn Borgerlisten.

Det navn eller varianter af det havde ved KV17 i alt 16 lokale lister i lige så mange kommuner, men kun fordi der dengang ikke var et landsdækkende opstillingsberettiget parti, der havde sat sig på partinavnet. Gør Klaus Riskær Pedersens parti det, har det landsdækkende parti forret frem for de lokale, uanset at de lokale kom først.

En lignende regel vedrørende listebogstaver ramte ved KV17 i alt otte lokale lister, som indtil da havde benyttet D eller Å som listebogstav. Med opstillingsberettigelsen til folketingsvalg blev de overtaget af henholdsvis Nye Borgerlige og Alternativet, og de lokale lister måtte vælge et andet listebogstav end ved tidligere valg.

Det samme kommer til at gælde for Borgerlistens vedkommende, hvis det når i hus med opstillingsberettigelsen inden skæringsdatoen 1. august 2021. Så vil partiet til KV21 sidde på listebogstavet E, som også har været brugt af lokale lister.

To eksisterende lokale lister med navnet Borgerlisten vil i givet fald blive ramt dobbelt. Det er i Billund og Esbjerg, hvor de må afgive både navnet og listebogstavet.

Delvist navnesammenfald er også forbudt
Andre eksisterende lister med navnet Borgerlisten er repræsenteret i byrådene i Brønderslev, Faxe og Tønder, mens en liste i Jammerbugt har navnet Dit Jammerbugt - Din Borgerliste. Også den må ud i et navneskifte, for delvist navnesammenfald er udtrykkeligt nævnt i den kommunale valglov som lige så forbudt.

Den sidste af de Borgerlister, der blev valgt under det navn ved KV17, har løst problemet på anden vis, nemlig ved at opløse sig selv (Kerteminde). Foruden de syv lokale Borgerlister, der blev valgt, var der ved KV17 opstillet yderligere ni, som det ikke lykkedes at få stemmer nok - i Frederiksberg, Greve, Lejre, Norddjurs, Nyborg, Stevns, Syddjurs, Vesthimmerland og Vordingborg.

Også de må ud i et navneskifte, hvis de vil gøre et nyt forsøg ved KV21. Hvis vel at mærke Klaus Riskær Pedersen er kommet i mål med opstillingsberettigelsen inden da. Hvis ikke er der frit slag.