Kommunen.dk
DK Havenergi
DK Vindkraft
DK Social
DK Indkøb
DK Sundhed
DK Teknik
DK Økonomi
DK IT
DK Job

Rigeligt med smør giver bedre helbred og livskvalitet

Vend kostpyramiden på hovedet, og skru op for fedt og proteiner. Sådan lyder et af budskaberne i et kostprojekt, som to plejecentre i Slagelse Kommune er ved at gennemføre
31. OKT 2011 14.32

SLAGELSE: Projektet, der har fået arbejdstitlen 'Måltider - med glæde', er blevet søsat i februar måned og løber frem til december i år. Målsætningen er, at mindst 50 pct. af beboerne på plejecentrene med en lav kropsvægt og en lille appetit skal tage på i vægt.

Det skal bl.a. gøres ved at vende kostpyramiden på hovedet og spise mere fedtholdigt mad og ved at få duften af mad bragt ud til beboerne, ud på stuerne og ud i de miljøer, hvor beboerne er og færdes. Det er med til at øge appetitten hos de beboere, der er småtspisende, og hvor selv en meget lille portion mad kan være en overvindelse at spise.

Projektleder Jane Meng Kaae forklarer:

- Der kan være store helbredsmæssige konsekvenser forbundet med en dårlig ernæringsstilstand. Det kan være i form af øget træthed, manglende appetit eller depression. Immunforsvaret forringes, og der er en forhøjet risiko for sygdom og komplikationer. Evnen til sårheling bliver forværret, og hukommelsen og indlæringsevnen bliver dårligere. Muskelstyrken og muskelmassen formindskes, og der sker en forringelse af ens funktionsevne og aktivitetsniveau. Og det går ud over både livskvaliteten og livslysten, siger hun.

Derfor er samtlige 102 beboere fra de to plejecentre, som er med i projektet blevet målt og vejet og deres ernæringstilstand vurderet, inden projektet gik i gang.

Og projektet ser ud til at lykkes over al måde. Målsætningen om at 50 pct. af beboerne i målgruppen skal tage på i vægt, er overgået. Den seneste vejning afslørede nemlig, at tallet er oppe på 64 pct.

I projektet vendes de kendte kostråd nærmest på hovedet, idet der skal skrues op for fedtet og proteinerne og ned for kulhydraterne og kostfibrene.
- Denne omvendte verden giver nogle særlige udfordringer i forhold til plejepersonalets viden og holdning til, hvad sund kost er. Det er lykkedes at få gjort de otte officielle kostråd og den traditionelle kostpyramide til en integreret del af befolkningens bevidsthed. Derfor er der i kostprojektet også afsat midler til undervisning af medarbejderne i kost og ernæring, og her bliver der sat fokus på, at 'Hvad der er sundt for mig - er ikke nødvendigvis sundt for andre', forklarer projektleder Jane Meng Kaae.

Et af målene i projektet er at gå fra storkøkken til nærkøkken og få duften ud i plejecenteret, hvor borgerne er. For at realisere dette mål arbejdes der med forskellige modeller, afhængigt af de forhold der er på det enkelte plejecenter.

Projektet er støttet af midler fra Socialministeriet. Ved projektets start var 39 pct. af beboerne undervægtige. 30 beboere deltager i projektet og projektet gennemføres på to ud af Slagelse kommunes 10 plejecentre.

mou