Rengøringen på ældreområdet halter
Rengøringen i ældresektoren lever ikke helt op til kravene i de infektions-hygiejniske retningslinjer fra Statens Serum Institut, så der er nye anbefalinger fra KL og Foa.
Foto: Johan Gadegaard, Scanpix

Anbefalinger på vej:
Rengøringen på ældreområdet halter

En analyse af rengøringen som KL og Foa har fået lavet, viser, at kommunerne kun i begrænset omfang lever op til kravene i retningslinjerne fra Statens Serum Institut.
15. JUN 2022 13.30

En analyse af rengøringen på ældreområdet viser, at de fleste kommuner anvender Statens Serums Instituts infektions-hygiejniske retningslinjer (NIR) for rengøring på ældreområdet, men at de kun i begrænset omfang konkret lever op til kravene i dem.

Derfor kommer der nu nye anbefalinger fra KL og Foa, der sammen har fået gennemført analysen foretaget af Implement Consulting Group, oplyser KL og Foa.

Anbefalingerne skal styrke fokus på de infektionshygiejniske retningslinjer, og hjælpe med forebyggelse af smitte og sygdom gennem en bedre rengøring. Anbefalingerne er til inspiration for kommuner og leverandører inden for rengøring på ældreområdet, men også til det videre arbejde med retningslinjer og anbefalinger fra de centrale myndigheder.

Høring med fokus på rengøring

Anbefalingerne blev lanceret i forbindelse med en høring mandag på Christiansborg, som satte fokus hygiejne og rengøring på ældreområdet.

- Flere og flere sundhedsopgaver rykker i dag ud i kommunerne, derfor er det vigtigt, at vi har nogle fælles anbefalinger til, hvordan man kan holde fokus på hygiejnisk rengøring i ældreplejen. Det vil være til gavn for både den ældre borger og kommunens ansatte, siger medlem af KL's Sundheds- og Ældreudvalg Sisse Marie Welling (SF).

- Vores medlemmer vil gerne sikre en ordentlig hygiejnisk rengøring, Derfor presser vi også på for at få en styrket faglig indsats rundt om i landet. Der skal være den nødvendige tid og de nødvendige kompetencer også på lederniveau, siger sektorformand i Foa, Pia Heidi Nielsen.

Konkrete anbefalinger

Der er tre hovedområder i anbefalingerne fra analysefirmaet:

  • Sikre rammerne for kvaliteten af rengøringen - bl.a. ved at sikre den fornødne tid, udvikle kompetencer og anerkende rengøringsopgaven.
  • Styrke den rengøringsfaglige ledelse - bl.a. ved klare aftaler om kvalitet, arbejds- og ansvarsfordeling.
  • Styrke medarbejderens kompetencer - bl.a. ved at få viden omsat i praksis og sikre korrekt sidemandsoplæring.

De konkrete anbefalinger i detaljer kan ses her.

cwa